Učitelji i nastavnici imaju veoma veliku ulogu u životima mališana, sviđalo se to roditeljima ili ne. Oni svakodnevno provode vreme sa decom, te imaju priliku da ih stvarno upoznaju, a kroz njih, ali i iz razgovora sa roditeljima, saznaju mnogo mamama i tatama.

Zapravo, nastavnici vaše dece verovatno znaju o vama više nego što možete da pretpostavite, a u intervjuu za buzzfeed.com su otkrili koje "crvene zastavice" u roditeljskom ponašanju mogu da uoče čim upoznaju decu.

Odmah znaju da li dete mnogo gleda TV

"Radila sam sa mnogo dece i jedan od najvećih znakova je za mene bilo koji razgovo koji roditelj započinje sa ’Mi ne verujemo u...’", otkrila je jedna nastavnica, dodajući:
"To su gotovo uvek roditelji koji su više fokusirani na svoju roditeljsku filozofiju nego na svoje dete, i uvek imaju dete kojem je potrebno nešto što mu oni ne daju".

Nastavnica je pojasnila na šta misli, na primer:

"’Mi ne verujemo da je važno ići u krevet u određeno vreme’. To je sjajno, ali vaše dete je nenaspavano. ’Mi ne verujemo u ograničavanje brze hrane’. Sjajno, ali vaše dete od toga ima samo konstipaciju i ništa više. Dobro je imate roditeljske ideale, ali potrebe vašeg deteta moraju da budu na prvom mestu".

Druga nastavnica je istakla da viđa mnogo "crvenih zastavica", ali da je najveća, posebno kod male dece, kada "nemaju predstavu kako da se sami umire ili nađu utehu kada su uznemireni".

"Pitam ih kako se umiruju kod kuće i uvek, bez izuzetka, kažu da ih mama i tata puste da gledaju TV ili da skroluju po telefonu kada su tužni ili ljuti", dodala je.

Jedan nastavnik je istakao da je "ogromna crvena zastavica kada se roditelji smeju ili umanjuju značaj lošeg ponašanja svog deteta, ali se razbesne kada se neko na isti način ponaša prema njihovom detetu".

Ne umeju da reaguju na nesporazume

Jedna nastavnica iz srednje škole otkrila je šta ona smatra crvenom zastavicom u roditeljstvu: "Kada učenik ne dođe direktno kod mene da razgovaramo o problemu nego umesto njih roditelji ’biju bitke’".

Ona je dodala da je deci "očajnički potrebno da nauče kako da na produktivan način reše nesporazume. Da, može biti teško otići kod osobe koja predstavlja autoritet i nešto pitati (poput ocene na zadatku). Međutim, učenje kako da pozitivno reše takve vrste situacija je neophodna životna veština", dodala je ona.

Druga nastavnica kaže da su "crvena zastavica" roditelji koji deci dozvoljavaju da previše vremena provode pred ekranima.

"Možemo da prepoznamo kojoj deci su ekrani dadilja. Oni koji previše vremena provode uz ekran polude kada je vreme da ih odlože. Kada roditelji dolaze po njih, u kolima ih već čeka tablet ili i sami kažu kako su ostali budni cele noći igrajući igrice".

BONUS VIDEO:

Šta ne slati detetu u vrtić TikTok/heather_mummyandme

(Yumama/N. Z.)