Uhvatiti dete u krađi je neprijatno iznenađenje za roditelje. Kako reagovati, kako to popraviti, zašto je to uopšte uradio?

Zašto deca kradu?
Psiholozi kažu da može biti nekoliko razloga: nedostatak pažnje roditelja, osećaj usamljenosti (kršenjem zabrane, dete se nada da će privući pažnju, (čak i ako je to negativna reakcija); stres (loše ponašanje je prirodna reakcija dece na emocionalno preopterećenje); želja da preuzme stvar koju nema (detetu se toliko dopala tuđa stvar da nije znalo da odoli); teška finansijska situacija u porodici; imitacija prijatelja ili crtanih likova; osveta (jedan od načina da iznervirate prestupnika je da ukradete njegovu omiljenu igračku); želja da ugodite nekome (dajte nešto ukradeno vašoj voljenoj majci ili prijatelju); na kraju, ako je dete malo, ono u principu možda ne razume da se tuđe stvari ne mogu prisvojiti.

Šta da radite ako uhvatite dete u krađi?

Ako saznate da je dete nešto ukralo, ni u kom slučaju ne smete da vičete na njega, pretite mu, etiketirate ga ("Sada ćeš zauvek ostati lopov!"), upoređivati ga sa drugom decom ili sa sobom kao dete, grdite ga pred svedocima, ili se setite prošlih grešaka. Sve će to dovesti do toga da dete nastavi da krade, jer će shvatiti: roditelji ga ne vole, loše je i nikada se neće popraviti, što znači da više ne mora da brine o tome.

Psiholozi savetuju da se ponašate ovako:

  • Razgovarajte sa svojim detetom o tome šta se dogodilo - Da li razume da je to tuđa stvar, da li ju je uzeo namerno ili čisto slučajno, kakav je odnos prema vlasniku stvari.
  • Podržite dete. Objasnite da je ova situacija bila neka vrsta testa snage volje, a ovaj put se jednostavno nije mogao suzdržati. Recite im da mnogi ljudi prolaze kroz ovo i odrastaju u divne, poštene ljude.
  • Saznajte razloge. Pokušajte da u razgovoru saznate zašto je dete tačno uzelo tuđe. Govorite tiho i prijateljski, podržavajte emocionalno, postavljajte sugestivna pitanja ("Da li ti se zaista svidela ova igračka, ali dečak nije hteo da ti je da?"; "Ne sviđa ti se ova devojčica i htep si samo da iznerviraš druga?"; "Misliš da se sa tobom niko ne druži?").

Preduzmite mere da ispravite situaciju:

  • objasniti da postoji tuđa hrana i da se ne može dirati bez dozvole
  • pozovite dete da razmisli kako bi se osećalo da mu neko ukrade omiljenu igračku
  • recite mu koji su pravi načini da dobije ono što želi (pozovite još jedno dete da se igramo zajedno, zamolite roditelje za igračku, napišite pismo Deda Mrazu)
  • analizirajte šta možete da uradite da se dete oseća bolje (obratite mu više pažnje, slušajte njegove želje, naučite ga da izražava emocije i razume osećanja drugih, češće mu dajte male poklone itd.)

Ako dete nešto ukrade, to nije smrtna kazna i ne ukazuje na njegov užasan karakter. Ako ovo nije prvi put da dete krade, razloge verovatno treba tražiti u porodici. Ipak, ukoliko dete u svesnom dobu redovno prisvaja tuđu imovinu, to je razlog za konsultaciju sa psihologom. Ali roditelji imaju sve šanse da odviknu svoje dete od krađe. Glavna stvar je odabrati pravu taktiku.

BONUS VIDEO: 

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook

  (Yumama/T.A.S.)