Svako dete ima svoje osobine karaktera, ali neke stvari ne treba prepuštati karakteru, naročito ako dete stalno ima napade besa. Ako se ovo dešava s vremena na vreme, možda ne vredi brinuti. Ali kada ovako nešto postane navika, morate preduzeti akciju.

Evo kojih 6 tipova ponašanja ukazuju da je vreme da zatražite pomoć psihologa:

1. Nepoštovanje
Dete je stalno grubo, bezobrazno, izbegava da odgovori ili reaguje agresivno na bilo koji vaš zahtev. Ovo je glavni znak da trenutno niste autoritet za njega. I takođe - on vas jednostavno ne poštuje.

Ako zanemarite ovo ponašanje, dete će to uzeti zdravo za gotovo. Tokom sledeće svađe dete može da pribegne ozbiljnim uvredama prema roditeljima ili drugim osobama, a možda i sabotaži. U ovom slučaju, samo psiholog će pomoći da se razume razlog ovakvog ponašanja i izgubljeno poverenje deteta u roditelje.

2. Nedostatak istrajnosti i sposobnosti da se okupira pažnja
Katerina Murashova, dečji psiholog, sprovela je eksperiment među 68 dece i adolescenata od 12 do 18 godina. Ispitanici su morali da sede 8 sati u prostoriji potpuno sami bez ikakvih sredstava za komunikaciju ili igračaka.

Rezultati su bili razočaravajući - samo 3 tinejdžera su mogla mirno da ostanu u izolovanoj prostoriji, a nakon nekoliko sati njihovi vršnjaci su pali u histeriju i paniku. Prema psihologu, razlog za ovakvo neprimereno ponašanje dece je potpuna ravnodušnost roditelja prema slobodnom vremenu njihove dece. Kada dete nema šta da radi, počinje da doživljava jak stres, koji se pretvara u agresiju i osećaj izgubljenosti. Da bi se ovo sprečilo, roditelji treba da stalno organizuju porodično slobodno vreme.

3. Impulsivne radnje
Deca se često ponašaju kao podstrekači neke sitne gluposti, ali jedno je kada dete pogreši iz radoznalosti, a drugo kada je naviklo da ne razmišlja o posledicama. U ovom slučaju, roditelji treba da usade detetu sposobnost samokontrole i osećaj odgovornosti za svoje ponašanje.

4. Manipulacija
Na primer, želi igračku, ali njegovi roditelji je ne mogu priuštiti i odbijaju da je kupe. Tada dete počinje da bude hirovito i glasno plače, manipulišući tako odraslima. Važno je shvatiti da problem nije u skupoj igrački. Tako dete izražava svoju potrebu za pažnjom, a sledeći put će pokušati i sa većim stvarima na isti način, samo kroz još bogatiju manipulaciju.

5. Preterana tvrdoglavost
Nema ništa bolje kada čovek može da brani svoje gledište, ali kada to preraste u hirove i nepopustljivost, postaje veoma teško postići dogovor. Na primer, deca često postanu tvrdoglava za doručkom kada majke umesto žitarica sa mlekom služe neukusnu kašu. Kasnije ovo ponašanje dostiže tačku da deca potpuno odbijaju da jedu ako ih roditelji ne hrane ukusnom, ali nezdravom hranom. U takvoj situaciji, majke i očevi nikada ne bi trebalo da se svađaju sa detetom. Budite mirni i napravite kompromis tako što ćete reći nešto poput: "Nakon što završite supu, možete uzeti čokoladu."

6. Vrištanje i vikanje
Bebe, ako im nešto smeta, plačem ili vriskom kažu roditeljima – ne mogu da govore i jedino tako mogu da privuku pažnju svoje majke. Starija deca još uvek uče da kontrolišu svoje emocije kao odgovor na bilo kakve spoljašnje stimuluse: radost, tugu, bes. Svako dete je veoma ranjivo u srcu, pa ako ga ne naučite da oprašta prestupnicima, negativna osećanja će se pretvoriti u bes i sabotažu.

Mnogo je situacija koje kod deteta mogu probuditi bes. Na primer, prijatelji nisu delili igračku ili ih nisu pozvali da se zajedno igraju žmurke. Osetljivo dete, kako bi iznerviralo svoje vršnjake, počeće da igra prljave trikove kao odgovor. U ovom slučaju, važno je objasniti detetu da u svakoj situaciji treba da pokušate da napravite kompromis i da budete u stanju da pregovarate.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA!" Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona kurir televizija