Da li grdite svoje dete u javnosti? Da li se u vašu grdnju uključuju bake, deka, učiteljica, nepoznata žena iz gradskog prevoza? Kritikovanje deteta pred drugima može kod deteta da izazove osećaj sramote i nelagodnosti, a ne poboljšanje ponašanja kakvo ste očekivali. Još ako se udružite sa nekim, vi ste na jednoj, vaše bespomoćno dete na drugoj strani - ovo može da ostavi posledice.

Baš takvu priču podelila je jedna mama:

"Danas sam pokupila Sanju iz škole. Dok sam čekala, nehotice sam slušala razgovor – pričala je majka neke devojčice sa učiteljicom. Devojčica se polako oblačila u blizini. Učiteljica je bila nezadovoljna devojčicinim ponašanjem.

"Ona je rasejana, ne voli matematiku, stalno skače, kako može da skače, ovo je škola, a ne vrtić."

Mama je slušala učiteljicu i namršteno gledala u ćerku.

"Da li čujete? Arina, čuješ li? Dođi kod nas!"

U to vreme, Arina je tužno navlačila lila zimsku jaknu. Zatim se dugo mučila sa kapom, presvlačenjem i kaiševima ranca, i na kraju se nevoljno približila.

"Da li si razumela o čemu smo pričali? Loše se ponašaš. Moraću sve da kažem tati."

Devojčica je ćutke proučavala svoje čizme. Bili su i lila, kao i jakna.

"Tata može da dođe u školu, sve ću mu reći sama", naglasila je učiteljica.

"Predivna! Arina, čuješ li? Sutra tata dolazi u školu!" - završila je mama pobednički.

Arina je nastavila da proučava čizme. Stajala je naspram majke i učiteljice – sama.

Njih dve su na drugoj strani, kao i tata. Protiv. Beli protiv crvenih. Ili obrnuto.

U ovoj konkretnoj situaciji, ja sam ništa. Ne poznajem ni majku, ni devojčicu, ni učiteljicu. A posebno ne tatu devojčice, koji će sutra doći u školu.

Ali znam jedno! Onog trenutka kada ste se udružili sa nekim protiv svog deteta. Pa makar na minut, makar za sitnicu, makar iz pravednog razloga. U ovom trenutku gubite dete.

Ne možete igrati na suprotnoj strani. Nikada. Čak i ako dete pogreši hiljadu puta. Ako ste na istoj strani, onda je ovo vaš zajednički problem. I rešićete to zajedno. Inače ostaje sam.

Sve što treba da uradite u ovom trenutku je da stanete na stranu deteta. Čak i samo fizički. Napravi korak i pomerite svoje ogorčeno telo na drugu stranu. Stanite pored deteta. Ne suprotno - već u blizini. Mi smo zajedno.

Da, moj sin i ja imamo problema. Gubimo olovke i ne volimo matematiku. I skačemo. Pitam ga - Jesi li ti dečak ili trkački konj, koliko dugo možeš da skačeš? Ali mi smo zajedno. I mi smo u lila." - Svetlana Bagijan, prenosi portal lifedeeper.ru.

BONUS VIDEO:

Šaranje lica mami TikTok/ moms

(Yumama/T.A.S.)