Naučnici sa Univerziteta Flinders u Australiji otkrili su da poremećaji spavanja mogu biti štetna nuspojava kratkovidosti kod dece. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Sleep.

Studija je ispitivala razlike u vremenu melatonina (tzv. hormona spavanja), karakteristikama sna i kognitivnim funkcijama kod 26 kratkovide i 14 nemiopične dece uzrasta od 8 do 15 godina, piše Gazeta.ru.

Kaže se da je dobar san koristan za razvoj oka bebe, a izlaganje dnevnoj svetlosti povezano je sa proizvodnjom melatonina, dopamina i drugih regulatora koji pomažu u regulisanju cirkadijalnih ritmova.

Rezultati su pokazali da su kratkovida deca imala smanjenu proizvodnju melatonina noću. Kao rezultat toga, veća je verovatnoća da će doživeti poremećaje cirkadijalnog ritma - teškoće da zaspe i da se probude na vreme.

Pored toga, deca sa miopijom su pokazala smanjen kvalitet sna, o čemu svedoče česta buđenja noću. Prema istraživačima, njihovo otkriće može dodatno doprineti razvoju novih, efikasnih tretmana za nesanicu. Naučnici su takođe sugerisali da izlaganje sunčevoj svetlosti dok se igra napolju može poboljšati san dece.

BONUS VIDEO:

Šta ne slati detetu u vrtić TikTok/heather_mummyandme

(Yumama/T.A.S.)