Odnos majke i ćerke je poseban, a postoje neka pravila koja mama devojčice treba da poštuje:

1. Ne prenosite svoje iskustvo na svoju ćerku. Naravno, devojčica je veoma slična vama, ali ipak raste u sasvim drugom vremenu, u drugom okruženju i sa drugim roditeljima. A, osim toga, ona je ličnost, i to potpuno jedinstvena. Zato zaboravite na svoje iskustvo, osim na one životne lekcije koje je mogu zaštititi od opasnosti. Na primer, ako ste plakali i zvali mamu ceo dan u vrtiću, vaša devojčica neće nužno učiniti isto: možda će joj se tamo dopasti i svako jutro će rado trčati kod drugarica. Ako ste sa 13 godina imali nesrećnu ljubav prema srednjoškolcu, uopšte nije činjenica da će i vaša ćerka doživeti ovaj osećaj. A ako se to dogodi, biće to potpuno drugačiji dečak i situacija potpuno drugačija od vaše. Zato dobro razmislite pre nego što zabranite devojčici da nešto jer ste vi tu imali probleme u detinjstvu, ili odbijete njenu molbu da ide u muzičku školu, jer "ali mene su roditelji terali, pa sad ne vidim violinu".

2. Igrajte se sa svojom ćerkom. Imate jedinstvenu priliku da ponovo ili prvi put u životu igrate najbolje igrice za devojčice: šetanje lutaka u kolicima, povijanje beba lutki, pripremanje ručka za tatu od plastičnog povrća, oblačenje Barbike, preskakanje vijače i skakanje na lastišu. Kao što znate, zajedničke igre zbližavaju ljude - nije uzalud većina programa za izgradnju tima izgrađena na njima. A emocionalna intimnost je ključ za harmonične odnose. Nemojte izneveriti njeno poverenje.

3. Idealna majka je ona kojoj možete reći sve. Ona neće vrištati i psovati kada ste sami već shvatili svoju krivicu. Neće biti sarkastična, kritikovati ili ismevati vaša osećanja i misli. Nikome neće reći o devojčicinim tajnama, čak ni baki i najboljoj prijateljici. Ona će ozbiljno shvatiti vaša osećanja i dati praktične savete ako je pitate. Od takve majke nema smisla bilo šta kriti, ali laž i nepoverenje su najčešći problemi u odnosima dece i roditelja.

4. Stvaranje slike muškarca. Ako devojčica ima sjajnu mušku figuru u porodici (najčešće je to tata, deda ili stariji brat), može od malena imati svest kako se pravi muškarci odnose prema ženama. Mama može da naglasi vrline i pozitivne osobine voljenog muškarca kako bi ukazala ćerki šta je dobro. Istovremeno, idealna slika devojke treba da bude blizu stvarnosti: ako padnete u perfekcionizam, rizikujete da odgajate princezu koja će ceo život čekati princa na belom konju.

5. Budite ponekad stroga mama. U situacijama kada mislite da je vaša ćerka na prekretnici i da je uradila nešto pogrešno, ponekad ćete morati da budete strogi. Prestanite sa histerijom, ne nasedajte na manipulacije, objasnite šta je dobro, a šta loše. Posebno je vredno pripaziti na bake i deke: oni su često ti koji svoje unuke obasipaju poklonima, nose ih na rukama i hrane ih kašičicom sve do fakulteta. Postavite granice i uvek ukažite da postoje pravila.

6. Naučite je da pomaže u kući. Sjajno je kada cela porodica radi kao tim, pa se zato ne ustručavajte da ćerku od malih nogu uključite u psolove koji održavaju kuću čistom i urednom. Naravno, lakše je i brže sve učiniti sami, puštajući ćerku da gleda crtane filmove kako se ne bi mešala. Ali ovako je učite kako da postane samostalna. Idealna starost za uključivanje vaše ćerke u kućne poslove je 2-3 godine. U ovom trenutku i sama deca nastoje da imitiraju odrasle u svemu i pomažu im.

7. Održavajte emocionalni kontakt. Budite nežni sa svojom ćerkom, grlite se i ljubite više, osmehujte se jedno drugom, lezite zajedno u krevet - takvi trenuci će reći o vašoj ljubavi bolje od bilo koje reči. Ne mešajte uloge, niste najbolje drugarice, već majka i ćerka - što je jedna od najjačih emocionalnih veza.

BONUS VIDEO: 

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko

 (Yumama/T.A.S.)