Daniel Lion, koja radi kao učiteljica skoro deset godina, odlučila je da sa The Sun podeli neke od uobičajenih fraza koje često čuje od roditelja, a za koje misli da su znak upozorenja. Kako je objasnila, neke stvari kod svoje dece primećuju samo roditelji, a to joj daje uvid u njihovo psihičko i fizičko stanje, ali i ukazuje na potencijalne probleme.

1. "Moje dete nema samopouzdanja"
Ako roditelj oseća da je njegovo dete stidljivo i nepouzdano, to može biti iz više razloga, a važno je doći do korena. Kako učiteljica objašnjava, nedostatak samopouzdanja se često može pojaviti kada dete ne razume nešto o čemu se govori na času i kada je previše stidljivo da učestvuje.

"Može biti i da je dete nedavno imalo neki incident ili neku neprijatnu situaciju u školi koja bi na bilo koji način mogla da utiče na njegovo samopouzdanje. To može biti čak i znak vršnjačkog nasilja jer dete ne oseća podršku svojih vršnjaka", dodaje Lion.

2. "Moje dete je veoma napredno"
Iako je u teoriji ovo dobar znak, ponekad može ukazivati na određene probleme. "Ovo bi roditelji mogli da kažu ako im dete kaže da mu je dosadno u školi. Možda mu je rešavanje određenih zadataka brže i lakše nego nekim drugim učenicima'', objašnjava učiteljica. "Ponekad se desi da je učenik zaista napredniji od većine, ali ponekad tu izjavu može da iskoristi kao izgovor za lenjost."

Isto tako, Lion naglašava da u nekim slučajevima dosada na času može biti znak da se dete muči sa rešavanjem zadataka i učenjem, zbog čega ništa što radi u školi nije posebno zanimljivo. „Važno je kao roditelj da sarađujete sa učiteljem svog deteta kako biste pronašli pravi uzrok“, dodaje učiteljica.

4. "Moje dete više voli da se igra samo"
Roditelji to često smatraju razlogom za brigu, ali u velikoj većini slučajeva uopšte i nije tako loše, tvrdi učiteljica. Naprotiv, ponekad želja za samostalnom igrom može biti veoma dobar znak kod deteta.

"Kada roditelji to spomenu učiteljici, to često znači da je roditelj zabrinut da se njihovo dete ne povezuje ili druži kako treba sa drugom decom. U stvarnosti, nema ništa loše u tome što su prirodno introvertni jer ova deca često imaju tendenciju da razviju visok nivo kreativnosti i mašte", objašnjava Lajon.

5. "Moje dete ne priča o školi"
"Ako vam dete ne priča o školi, onda postoji zabrinutost da ne uživa u njoj i da se ne povezuje dobro sa određenim predmetom. Međutim, ako su veoma mladi, to bi moglo biti samo zato što je prisećanje veoma različito u ranom detinjstvu. Možda se jednostavno ne sećaju svega što su tog dana doživeli", objašnjava učiteljica.

Ako su slučajno stariji, Lion kaže da možda jednostavno ne uživaju kada ih na licu mesta pitaju o njihovom danu, što je takođe sasvim normalno. Ali ponekad postoji i ozbiljniji problem. "Onda pokušavamo da saznamo o čemu se tačno radi kako bismo rešili problem", dodaje on.

BONUS VIDEO:

Mama je ofarbala ćerkinu jelku TikTok/nattiejopo

(Index.hr/Yumama/T.A.S.)