Duhovita mama četvoro dece istakla je 8 razloga zašto želi da bude stroga, a ne kul mama.

"To je iscrpljujuće. Biti stroga mama nije nešto u čemu uživam i nije uvek lako, ali pogodite šta? Podizanje dece koja se neće pretvoriti u grube odrasle nije za one sa slabim srcem. Odgajanje takve dece zahteva ozbiljnu hrabrost, snažan um i puno disciplune", napisala je mama četvoro dece , Melisa L. Fenton u svojoj kolumni.

Kako je istakla ona je stroga mama i ovo su njena 4 najveća pravila:

1. Nisam ti prijatelj. Ni blizu.
Rano, kada su deca mala, vrlo je lako ne preći ovu granicu, ali kada malo porastu i počnu da se povlače od vas - može biti veoma privlačno pribegavati strategiji "budimo dobri prijatelji" , pa da se i dalje osećate bliskom i uključenom u njihove živote. Ne radite to. Vi ste zrela odrasla osoba sa godinama iskustva i mudrosti i ne treba vam prijatelj od 13 godina. Verujte mi."

2. Nisam ovde da bih bila "kul". Ovde sam da odgajam "kul" decu.
Pod "kul" mislim na pristojan, ljubazan, pun poštovanja, dobroćudan, ljubazan . To nećete naučiti od mame kojoj je previše stalo da li je "kul" i "da li se deci sviđa". Možda im se zbog nekih pravila ne sviđam, ali jednog dana će me voleti zbog toga.

3. Zato što zanovetanje deluje – potvrđeno naukom!
Sećate se one studije koja je otkrila kako "vredne mame podižu uspešne ćerke"? Sve mame na svetu koje su ga pročitale klimnule su glavom, a zatim po 150. put tog dana rekle svojoj deci da pospreme svoju sobu i urade domaći.

4. Udala sam se za kul tatu.
Da, u našem domu - tata je superheroj. Kada dođe sa posla, deca trče ka njemu u zagrljaj. To znači da on nije "loš policajac" i ja sam više nego srećna što ću igrati tu ulogu za njega. Ionako sam mnogo bolja u tome, a PMS mi pomaže.

5. Jednostavno radi.
Priznajem - pokušala sam sa blažom disciplinom. Pročitala sam sve teorije o pozitivnom roditeljstvu, ali to jednostavno nije išlo sa mojim dečacima. Ali znate šta sam uradila? Usavršila sam strog izgled, sa ispupčenim očnim jabučicama koje mogu sprečiti trogodišnjaka da baci igračku u toalet. Da li želite da vidite dobrog tinejdžera? Duboka i nežna emotivna veza sa 15-godišnjim dečakom ne postoji, ali strog pogled čini čuda!

Granice i pravila: Kada detetu reći "da", a kada "ne"?

6. "Potrebno je selu da se podigne dete" osim kada su seljani previše dragi i prepotentni.
Trebalo bi da postoji ugovor koji svi roditelji treba da potpišu pre odlaska na igralište i da kaže: "Ako vidite da je neko drugo dete bezobrazno, ne oklevajte da nešto kažete. Recite nešto! Ovaj ugovor vam daje to pravo. Takođe, kad ono tvoje bezobrazno dete neka druga mama reaguje umesto tebe". Volim svoje 'selo', ali mi treba da budu podjednako strogi i nepopustljivi.

7. Odbijam da odgajam male manipulatore.
Ovo je posebno važno jer odgajam dečake, buduće muškarce, i ako u bilo kom trenutku pomisle da mogu da me vuku za nos samo zato što sam žena – onda sam potpuno zakazala u majčinstvu. Da budem slab protivnik jer sam žena? Nema teoretske šanse!

8. I dalje želite da budete "kul" mama? Samo sačekajte dok ne postanete baka.
Vremenom će sve "strogo" i "nestašno" nestati od vas kada deca porastu i odsele se. Onda ćete imati nekoliko godina da napunite baterije, samo dok ne dobijete unuke. Svi znamo onu: "Ako mama kaže ne, pitaj baku". Tako je, moji budući unuci - dođite kod bake jer jedva čekam da budem taj koji stalno govori "da"!

(Yumama/Miss7MAMA)

BONUS VIDEO:

Mama objavila snimak - razlika između deteta koje ima i nema ADHD TikTok/sueomanii