Razumevanje  deteta sa problemima u ponašanju može olakšati roditeljima da im pomognu. Deca zavise od odraslih - da se brinu o njima, i to je najjača veza. Odrasli su im potrebni da bi se osećali bezbedno, voljeno i sigurno. Sasvim je prirodno da pronalaze načine da od njih traže više pažnje. Smatra se, i to s pravom, da dobro ponašanje opravdava ljubav, pažnju i pohvalu. Međutim, u zavisnosti od deteta, to nije uvek slučaj. Neki se ponašaju na veoma neljubazne načine kako bi 'zaradili' tu ljubav, pažnju i pohvalu. Deluje nerealno, ali je daleko od toga.

Kako izgleda ovo ponašanje?

Prema PsichCentral-u, znaci ponašanja u potrazi za negativnom pažnjom mogu biti:

  • Podižući glas
  • Prekidanje, prkošenje ili ignorisanje odraslih
  • Vikanje, plakanje
  • Bežanje
  • Guranje, gurkanje, udaranje
  • Razbijanje stvari

Na osnovnom nivou, deca se obično ponašaju kada imaju neispunjene želje ili potrebe, žude za pažnjom ili ne žele nešto da urade. Iako negativno ponašanje obično rezultira nekom vrstom pažnje, to obično nije ona vrsta pažnje koju dete želi ili odrasla osoba želi da joj pruži.

Deca nisu minijaturni odrasli

Deca mogu imati iste emocije i osećanja kao i odrasli, ali ne znaju kako da ih izraze. Čudan je osećaj, a deca ne znaju šta će s tim, pa ih nameću drugima. Često su to njihovi roditelji. Prema Dečijoj liniji za pomoć, učenje da prepoznaju i pozitivno izražavaju osećanja pomaže deci da razviju veštine koje su im potrebne da bi njima efikasno upravljali.

Očekivanja dece danas su porasla mnogo više u mnogo mlađoj dobi nego ikada ranije. U školu polaze rano i sede duže vreme, mirni i tihi. Oni često nemaju dovoljno izdržljivosti ili pažnje da to urade, ali moraju. Oni treba da urade ono što od njih očekuju odrasli. Zvuči frustrirajuće samo čitanje o tome. Odrasli ne vole da budu izloženi takvim pritiscima, ali mi to stavljamo na decu koja ni pola vremena ne mogu da razumeju svoje emocije. Oni su obavezni da glume pažnju.

Kako se deca ponašaju zbog čežnje za ljubavlju

Prema Državnom univerzitetu u Mičigenu, kada deca traže pažnju svojim ponašanjem, osećaju se zanemareno ili beznačajno. Da bi ispunili ovu potrebu, ponašaju se na način da se postaraju da budu primećeni. Bacaju igračke, udaraju brata, vrište ili uopšte otežavaju život.

Deca imaju tendenciju da dobiju ono što žele kada to rade. Možda nije tako kako su zamislili, ali neko sada obraća pažnju na njih.

Roditelj na kraju dana lako i brzo pukne i reaguje na ove situacije vičući ili grdi dete. Međutim, pritom, dok dobijaju pažnju, deca ovako dobijaju negativnu pažnju. Deca bi više volela pozitivnu pažnju, ali pažnja je pažnja. Oni će uzeti ono što mogu dobiti. Ako je jedini put kada odrasla osoba obraća pažnju na dete da ga grdi ili viče na njega, dete će to razumeti i nastaviti da se ponaša loše. Uglavnom se situacija pogoršava, brže eskalira i širi se na druga mesta, uključujući i školu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kolač čokoladne šišarke TikTok/_bellabakes