Deca često žele da gledaju iste TV emisije i crtane filmove ili da igraju iste video igrice iznova i iznova. Iako se njihovi izbori često ponavljaju, to može biti pozitivno, iako ih roditelji mogu ohrabriti da gledaju nešto drugo. Za decu je sasvim u redu da gledaju iste filmove, serije ili crtane filmove. U stvari, to im može pomoći da nauče.

Deca uče kroz ponavljanje. Ovo se odnosi na učenje hodanja, govora i čitanja. Isto se može reći i za TV emisije, crtane filmove, filmove ili video igrice.

Ako gledaju određeni sadržaj iznova i iznova, to im nudi novi uvid u različite likove, priče i ideje. Ove različite perspektive su dragocene za učenje o ljudima i svetu.

Jedinstvena prilika za učenje
Kada deca ponovo nešto pogledaju, to im otvara jedinstvene mogućnosti učenja jer tako dobro upoznaju priču. Kada saznaju priču, to može da izazove razgovore koji promovišu kritičko razmišljanje o onome što su videli. Roditelji mogu da iznesu svoje stavove ili da razgovaraju sa decom o svojim utiscima o likovima ili priči.

Mogućnost razgovora
Da bismo se pripremili za razgovor sa decom, možemo pogledati određeni film, seriju ili crtani film. Ključno je da im pokažemo koliko smo uzbuđeni što provodimo vreme sa njima i važno je da budemo spremni da pažljivo slušamo.

Važno je da svako iznese svoje mišljenje tokom razgovora, a ne samo roditelj koji razgovara sa detetom ili klima glavom dok dete priča. Cilj je diskutovati o porukama u priči i podstaći decu da svoje odgovore opravdaju primerima, piše Edeklive.

Iako deca često preferiraju iste TV emisije, filmove ili video igrice, to može pozitivno uticati na njihovo učenje. Ponavljanje je ključ njihovog razvoja, a gledanje istog sadržaja iznova i iznova daje im priliku da steknu dublje razumevanje priče i likova.

Deca dobijaju i prilike za razgovore sa roditeljima, kroz koje razvijaju kritičko mišljenje i mogu da podele svoje utiske. Važno je podsticati otvorenu komunikaciju, gde i roditelji i deca mogu da izraze svoje mišljenje i doprinesu raznolikosti perspektiva.

BONUS VIDEO:

Trik za vađenje trna detetu TikTok/doctormyro

(Index.hr/Yumama/T.A.S.)