Posete hitnoj pomoći dece koja slučajno jedu melatonin učetvorostručile su se u poslednjoj deceniji, prema novom izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kako prenosu Njujork post. Melatonin je hormon koga pokreće tama i reguliše prirodni ciklus sna ili cirkadijalni ritam tela. Dodaci ishrani koji ga sadrže se obično koriste kao pomoć pri spavanju.

Oko 11.000 dece mlađe od 5 godina (7%) završilo je u hitnoj pomoći između 2019. i 2022. godine nakon što su uneli dodatak za spavanje bez nadzora, izvestio je CDC. Upotreba melatonina među odraslim Amerikancima se upetostručila sa 0,4% od 1999. do 2000. na 2,1% od 2017. do 2018. godine, kao i pozivi centrima za kontrolu trovanja za izloženost pedijatrijskom melatoninu od 2012. do 2021. godine, upozorio je CDC.

CDC je upozorio da je najmanje polovina poseta hitne pomoći zbog uzimanja melatonina kod dece uključivala proizvode sa ukusom - kao što su voćne gumene bombone ili tablete za žvakanje - za koje se može činiti da se pogrešno smatraju slatkišima. U izveštaju se takođe navodi da proizvodi od melatonina ne moraju da imaju pakovanje otporno na decu – oko tri četvrtine incidenata uključivalo je melatonin u bocama. Na sreću, vrlo mali broj ovih slučajeva je rezultirao hospitalizacijom.

Bezbednost upotrebe melatonina među decom je nejasna - konzumacija može dovesti do glavobolje, vrtoglavice, pospanosti, uznemirenosti, pojačanog noćnog mokrenja ili mokrenja u krevet, mogućeg poremećaja normalnog nivoa hormona i ometanja puberteta, prema Fondaciji za spavanje . Posete hitnoj pomoći zbog nekontrolisanog uzimanja melatonina od strane novorođenčadi i male dece učetvorostručile su se od 2009. do 2020. godine, saopštio je CDC. Stručnjaci su primetili da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo da li je nadgledana upotreba melatonina za decu bezbedna ili neophodna. Kao dodatak, melatonin nije regulisan od strane američke Uprave za hranu i lekove.

Istraživanje objavljeno u JAMA prošle godine pokazalo je da nekoliko proizvoda označenih kao melatonin gumene bombone sadrže opasne nivoe hormona, dok drugi umesto toga sadrže kanabidiol ili CBD. Dok je nedavni izveštaj CDC-a istakao podatke o deci koja unose melatonin bez nadzora, sve veći broj roditelja dozvoljava svojoj deci da uzimaju ovaj dodatak da bi zaspali. Jedan izveštaj je otkrio da je skoro polovina američkih roditelja dala svojoj deci melatonin da spava, dok je drugi izvestio da skoro svako peto američko dete dobija melatonin gumene bombone i tablete od strane roditelja - uprkos upozorenjima stručnjaka.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko