Polazak u školu predstavlja važnu prekretnicu za svako dete. Stiču se nove odgovornosti i obaveze, menja se sredina, koncept učenja je drugačiji nego u predškolskom, sedenje na času za prvake može da bude izazovno. Zbog toga je važno na vreme raditi sa detetom vežbe za razvijane fine motorike, pričati mu u školi, pomoći mu da radi sa olovkom, pripremiti ga za promene koje su pred njim.

Dok se neka deca lako naviknu i vole školu, za neke je boravak u učionici prepun izazova, imaju teškoće sa praćenjem nastave, teško im je da sede na času, škola im nije omiljeno mesto, jednostavno - još se nisu prilagodili.

Pedagog Teodora Zarić za Yumamu otkriva koje su najčešće greške roditelja zbog kojih se deca teško prilagođavaju školi:

"Ne bih da govorimo o greškama roditelja, već o vaspitnom stilu roditelja. Tako da bih istakla važnost postavljanja granica detetu od ranog uzrasta, koje nisu rigidne, već dovoljno fleksibilne da dete stekne osećaj autoriteta starijeg i različitih konteksta, a uporedo da ima osećaj slobode i sigurnosti u sebe i svet oko sebe. Pored ovoga, u današnjem trenutku je jako važno razvijati samostalnost deteta kojom se osigurava briga o sebi i sopstvenim stvarima."

Jednu od važnijih stvari koje pedagog ističe jeste ono sa čim se mnogi modeni roditelji suočavaju - korišćenje mobilnih telefona i tableta u ranom uzrastu takođe može da ima nepovoljan efekat:

"Ističem značaj kontrole korišćenja digitalnih uređaja. Zbog ispravnog razvijanja pažnje, stručnjaci sve više upućuju na štetnost korišćenja digitalnih uređaja pre pete godine života deteta." - objasnila je Teodora Zarić.

Pročitajte i - Dete plače i ne želi da ide u školu: Šta da radim?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: 

U čemu ne slati dete u vrtić TikTok/abigailmf1998

 (Yumama/T.A.S.)