Odlazak u prodavnicu sa decom za mnoge roditelje predstavlja izazov. Iskustvo mama i tata pokazuje da u supermarketu mališani kao da se "uključe na struju", trče, uzimaju namirnice sa rafova, a možda čak i plaču kada roditelji odbiju da nešto kupe. Postoji trik da dete stavite odmah u kolica, ali mnoga od njih često neće biti spremna da sede mirno. Jedna mama sa Tik Toka je ispričala kako njene dete počinje da vrišti, plače i besni kada ga stavi u kolica, a njen partner i tata devojčice smislio je rešenje.

Odlučili su da stave dete da sedi napred u kolicima kako bi mogla da gleda šta se oko nje dešava, to joj je zaokupiralo pažnju i kupovina je prošla više nego mirno. Pored toga, postoje još dva trika koja deluju:

1. Ponesite zdravu užinu da ih zaokupite

Svi roditelji će se u nekom trenutku suočiti sa detetom ispred rafa punog čokolade. Prepuštanje zahtevima i ispadima samo pojačava i nagrađuje loše ponašanje. Pokušajte da potpuno izbegnete razgovor tako što ćete doneti njihove omiljene, zdravije grickalice. Banana i urme dobro deluju. Kokice, ovsene pločice i kockica crne čokolade mogu malom detetu izgledati podjednako primamljivo kao i slatke poslastice. Stavite par grickalica u kesicu i pustite da ih dete izabere dok vi obavite kupovinu - ovo je jedan od trikova da vam ne traži nezdrave slatkiše.

2. Nagradite dobro ponašanje

Baš kao što bi trebalo da izbegavate da nagrađujete loše ponašanje, jednako je važno da podstaknete dobro. Ako je vaše dete bilo dobro dok kupujete, recite mu dok kupujete. Nakon toga, pokažite im da njihovo dobro ponašanje zaslužuje nagrade. Možete im kao nagradu predložiti da ćete ići ponovo zajedno negde, napraviti malu značku od papira na kojoj piše "dobro dete u kupovini" ili ga počastti slatkišom koji ste kupili. Ako pravite značke od papira za detetovo dobro vladanje i poslušnost, obavestite ih da kada sakupe određeni iznos, možete zajedno da uradite nešto posebno. Ovo može biti jednodnevni izlet, obrok u njihovom omiljenom restoranu ili nova igračka. Važno je da se uverite da znaju zašto su nagrađeni. Shvatiće da se dobro vladanje i ispunjavanje obaveza isplati.

(Yumama)