Srbija je u žalosti, niko ne može da ostane imun, niti pošteđen osećaja tuge, bola i straha koji svi nas preplavili poslednjih dana. 

Za 48 sati dogodila su se dva užasna zločina, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je dečak usmrtio devet osoba, osam svojih drugara iz klupe i čuvara škole, a ubrzo potom je mladić (21) kod Mladenovca ugasio osam mladih života. Kako da budemo korisni, kako da objasnimo deci šta se desilo? Kako da sačuvamo sebe i druge, pokušala je da da odgovor gošća Beogradske hronike, klinička psihološkinja Branka Kordić.

"Važno je i roditeljima i deci reći da je tugovanje proces i da ne očekuju da će jedan odlazak kod psihologa rešiti sve. Psiholog nema magično dugme za razrešenje. Psihoterapija i savetovanje je proces. Psiholog će pomoći da se reši problem, ali dete se vraća u sredinu i potrebno je i da mu ta sredina pomogne", kaže psihološkinja.

Sva osećanja su dozvoljena

"Jako je važno da roditelji ne prisiljavaju decu na razgovor. Roditelji jesu sluđeni, izbezumljeni, uplašeni, anksiozni, ali je potrebno da dete bude spremo za razgovor. Ni mi odrasli nismo uvek spremni za razgovor, pa naravno da nisu i deca. Važno je stvoriti takvu atmosferu, a dete će samo doći da razgovara kada mu bude potrebno", navodi.

Ističe da su sva osećanja dozvoljena. Ako dete plače ne znači da sa njim nešto nije u redu, kao i ako ne plače da nešto nije u redu. Važno je napomenuti i da postoji fenomen koji se zove "krivica preživelog". I to se može desiti i da svi znaju da je i to normalna reakcija.

"Ovo jeste šansa da se vrati zajedništvo. Hajde da brinemo jedni o drugima. Treba pomoći i nastavnicima jer pomoć psihologa nije samo u radu sa decom, nego pomoći nastavnicima kako da izađu na kraj sa decom koja imaju probleme, koja se ponašaju agresivno na nastavi ili ne prate nastavu. Osim toga, sigurnost u školi nije samo stvar policajca, nije stvar dežurnog ili nekoga ko će kontrolisati na ulazu. To je stvar i škole. Šta mi radimo da nam škole budu sigurno mesto, da se deca osećaju da je to njihovo, da se osećaju povezano sa tom školom. E, to je jako važno“, zaključuje gošća Beogradske hronike, Branka Kordić, klinička psihološkinja.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dve telefonske linije za psihološku pomoć i podršku porodicama stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastavnicima i učenicima: 063 868-17-57 i 063 868-22-17. Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 268-50-50, 011 366-21-24 i 063 310-723.

(Yumama/RTS)