U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu jutros se dogodila tragedija kada je učenik sedmog razreda iz pištolja pucao na obezbeđenje škole, nastavnike i učenike. Prema poslednjim podacima ubijeno je osmoro dece i čuvar, a ranjeno je sedmoro.

Roditelji ponekad ne znaju kako da u ovakvim situacijama pronađu odgovarajuće reči i pristup u komunikaciji sa decom. Deca će verovatno imati bezbroj pitanja, a čak i ako pokušavamo da ih zaštitimo od loših vesti, mediji su preplavljeni ovim informacijama. Stučnjaci ističu da izbegavanje ovako strašnih i negativnih tema, odnosno njihovo ignorisanje može samo dodatno da poveća strah i anksioznost kod dece.

U razgovoru je važno da deci odgovorite na pitanja koja postavljaju, da im ukažete da su sada sigurni i da im ne možete obećati da se loše stvari neće događati, ali da su takve situacije retke i da ćete se potruditi da uvek budu bezbedni. Ako niste sigurni šta da kažete, uvek možete da kažete svojoj deci da mogu da vas pitaju sve što im nije jasno i šta ih zbunjuje. Pokušajte da detetu prenesete jasnu poruku i koristite reči koje su mu poznate, jer u suprotnom možete dodatno da ga zbunite i uznemirite.

Stručnjaci preporučuju da roditelji na sledeći način razgovaraju sa decom o masovnoj pucnjavi u školi:

1. Započnite razgovor - Nikada nije pravi trenutak za razgovor o ovakvoj temi, ali je neophodno da taj razgovor obavite. Deci su danas lako dostupne informacije, a ako ne razgovarate o tome, može doći do osećanja brige i konfuzije, kao i do dezinformacija koje će dodatno zbuniti i uplašiti dete.

2. Naglasite sigurnost - Počnite tako što ćete pitati dete šta već zna o pucnjavi u školi. Dozvolite im da izraze svoju zabrinutost i postavljaju pitanja. Istaknite kako ćete biti iskreni i da to očekujete i od njih. Rešite svaku netačnu zabrinutost koju možda imaju (npr. pucnjave u školi se često dešavaju; deca nisu bezbedna u školi). Ne ulazite u "slikovite" detalje, istaknite da ćete se potruditi da budu bezbedni i pomozite im da nauče kome da se obrate i kako da reaguju u slučaju opasnosti.

3. Ponovite da je normalno biti uplašen - Svi se plaše kada su u opasnosti. Strah je način na koji nas naše tele upozorava i priprema za akciju u trenutku opasnosti. Pomozite deci da shvate da su njihove prirodne reakcije normalne.

4. Podsetite dete na osobe koje su u njihovom okruženju kako bi ih zaštitili - Podsetite svoje dete da odrasli – učitelji, nastavnici, policajci svakodnevno rade na tome da budu bezbedni u školi.

5. Pazite na znake traume - Normalno je da su deca zabrinuta zbog pucnjave u školi i u ovakvim situacijama je važno da razumete oi obratite pažnju na njihova osećanja. Ako deca izgledaju izuzetno uplašena, ljuta ili povučena, uključite stručnjake za mentalno zdravlje kako bi se prevazišla negativna osećanja i dete se oslobodilo traume i straha.

Preterano konzumiranje vesti može negativno da utiče na mentalno zdravlje dece

Prirodna je sklonost da želimo da saznamo više informacija koje bi nam pomogle da pokušamo da bolje razumemo okolnosti uznemirujućeg događaja. Ali često gledanje vesti, ili čak opsesivno-kompulzivno praćenje informacija, može samo da povećava stres. Kako stručnjaci navode, roditelji bi trebalo da ograniče deci pristup informacijama, odnosno da budu svesni šta njihova deca slušaju, gledaju i prate, kao i iz kakve perspektive "upijaju" ove vesti. Pored toga, roditelji mogu pomoći starijoj deci, koja imaju pristup društvenim mrežama, da razgovaraju o tome šta čitaju, šta su videli, kao i da im ukažu da stalno praćenje vesti može dodatno da ih uznemiri i da im objasne šta se zaista dogodilo i na koji način da posmatraju i percipiraju ove infirmacije.

Izvor: Yumama