Postoje neka univrezalna pravila ponašanja i vaspitanja dece, međutim mnoge zemlje sveta imaju neke sprečifične metode u odgoju  koje za neke mogu da budu čudna pa čak i ne prihvatljiva. Ovo su najneobičniji običaji vaspitanja dece iz celog sveta:

U Hrvatskoj dete može malo i "popiti"

Prema statističkim podacima, čak 7 posto Hrvata svojim prvencima daju da "isprobaju" alkoholna pića više puta tokom meseca. Čak 30 posto trinaestogodišnjih dečaka i 12 posto devojčica pije nekoliko puta na sedmično. Stranci ovakvo ponašanje tumače hrvatskom kulturom pijenja i verovanjem u to kako je alkohol i prehrambeni proizvod, naročito piva ili vina.

U Kini bebe privikavaju na nošu od (vrlo) ranog uzrasta

Dok u drugim sredinama kasnije počinjemo da privikavamo decu na noše, roditelji u Kini već s nekoliko meseci života preduzmu prve korake. Vremenom se beba navikne da treba da izvrši malu nuždu kada čuje zvižduk. Možda zvuči suludo, ali kineska deca su često "trenirana" već od devetog meseca života.

noša-kinez.jpg
Shutterstock Dete uči da koristi nošu

U Koreji je s vremena na vreme prihvatljivo da deca budu gladna

U Koreji se deca uče jelu kao da je to životna veština, a kao i u brojnim drugim kulturama, veruje se kako je u hrani najbolje uživati u društvu. Zbog toga ih tamo uče da čekaju i trpe glad sve dok se ne okupi cela porodica kako bi zajedno seli i jeli. Za razliku od zapadnjaka koji uvek imaju spremnu čokoladicu, grickalice ili bilo što drugo za decu, Korejci veruju kako nije dobro za decu da grickaju između obroka, pa to ne praktikuju.

Stoga deca jedu iste stvari koje jedu i njihovi roditelji, kao i u većini drugih azijskih kultura. Rezultat? Većina njih ima bolje prehrambene navike, a imaju znatno nižu stopu gojaznosti od ostatka sveta.

Francuzi se svojski trude da deca zavole sve čari njihove hrane

Francuzi sebe smatraju gastronomskim centrom sveta. Stvorili su naciju zaljubljenika u hranu upoznajući decu od malih nogu s novim ukusom na svaka četiri dana. Zanimljivo je da sve spremaju u obliku pirea, a kasnije u školama uvek u ponudi imaju tri različita ručka, kako bi bili u prilici da probaju što više različitih ukusa.

U Finskoj je igra bitnija od edukacije

Deca u Finskoj u školu kreću kada napune sedam godina, pošto se smatra da su pre toga premlada za formalno obrazovanje. Čak i dok su u školi, dobar deo fokusa je na igranju sa vršnjacima, bez testova, s velikm akcentom na umetničkim aktivnostima. Ako vam zvuči čudno, samo ćemo vas podsetiti da je Finska je jedna od 10 zemalja sa najsrećnijim stanovništvom na svetu.

bebe-kolica-Danska.jpg
TikTok/annieineventyrland Bebe u Danskoj su ostavljene napolju

Za Dance je savršeno u redu 'parkirati' svoje dete ispred restorana dok večerate

Danski roditelji nemaju problema sa odvajanjem od dece, čak ni kad zastanu da pojedu nešto u restoranu ili popiju kafu u kafiću. Zbog toga nije nimalo neobičan prizor parkiranih kolica sa decom ispred restorana. To čine jer veruju kako je za njih važno da budu na svežem vazduhu, a zbog niske stope kriminala nema straha da će se nešto dogoditi detetu.

U drugim delovima sveta moguće je da bi sebi tim potezom navukli policiju, a u najmanjem slučaju socijalne službe na vrat.

I baš mala deca na Polinezijskim ostrvima brinu o mlađima

Na ovoj grupi ostrva u momentu kada dete prohoda, smatra se da već o njemu može da brine starije dete. I pod ovim se misli na bilo koje dete koje je starije od njega. Godinu, dve, tri… Ovo možda malo zvuči kao haotično stanje, a to praktično znači da se veruje da mališani mlađi od pet godina mogu i sami da umire bebu. Sve ovo im daje više samopouzdanja i smirenosti u životu, što je svakako dobra stvar.

polinizija.jpg
Shutterstock Deca na Polinezijskim ostrvima

U velikom delu Afrike deljenje mleka za dojenje je prirodno

U velikom delu Afrike, uključujući Keniju i Demokratsku republiku Kongo, ženama je normalno deljenje svog mleka. Smatra se sramotom da takvo mleko propada ako ga neko ima viška, a u celoj priči nema veze je li dojilja rođaka, prijateljica ili potpuni stranac. Mleko za dojenje je samo to - mleko za bebe.

Japanska deca su veoma nezavisna

Uopšte nije neobičajeno da deca od 7 godina metroom sama putuju do i od škole. Možda vam ovo zvučati suludo, ali Japan je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu, i oni nemaju problem sa tim.

(Yumama)