Ako se zbog čaše mleka ili nekog slatkiša vaše dete žali na uznemiren stomak, možda ćete se zapitati da li je za to kriva netolerancija na laktozu.Deca koja su intolerantna na laktozu ne proizvode dovoljno laktaze, prirodnog enzima u digestivnom traktu koji razlaže laktozu. Da biste tačno utvrdili da li vaše dete ima ovaj problem, važno je da budete svesni znakova i simptoma.

Laktoza je šećer koji se nalazi u hrani koju mnoga deca vole, uključujući mleko, sladoled i meke sireve. Takođe je prisutan u nekim pekarskim proizvodima, prelivima za salatu, sosovima, slatkišima i drugoj hrani, za koju ne očekujete da je rizična. Majčino mleko i formule za odojčad takođe sadrže laktozu.

Znaci da vaše dete ne podnosi laktozu

Ako je vaše dete netolerantno, što više laktoze konzumira, to će simptomi biti izraženiji. Evo nekih na koje treba da pazite, posebno nakon što vaše dete jede mlečne proizvode:

 • Izraženi gasovi, posebno kada vaše dete jede mlečne proizvode.
 • Vodena dijareja sa gasovima.
 • Nadimanje stomaka i mučnina.
 • Osip na koži i česte prehlade.
 • Bol u stomaku i grčevi.
Dete, bol, stomak
Shutterstock Dete boli stomak

Roditelji ponekad mešaju netoleranciju na laktozu sa alergijom na mleko . Iako ova dva imaju slične simptome, to su veoma različita stanja. Alergija na mleko je ozbiljna reakcija imunog sistema koja se obično javlja u prvoj godini života. Intolerancija na laktozu je problem sa varenjem koji se retko viđa kod beba.

U kom uzrastu se javlja netolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu zapravo nije česta kod tek rođenih beba i obično se pojavljuje tek nakon treće godine kod dece koja su rođena u punom terminu. Sve bebe se rađaju sa laktazom u crevima. Kako rastu, enzim laktaze se smanjuje.

Bebe koje su rođene prerano imaju veću verovatnoću da imaju neku vrstu netolerancije na laktozu koja se zove razvojni nedostatak laktaze. Ovo stanje obično traje samo kratko vreme nakon rođenja. Međutim, većina nedonoščadi će moći da konzumira formulu koja sadrži laktozu i majčino mleko.

Simptomi intolerancije na laktozu mogu početi u kasnom detinjstvu ili adolescenciji, a mogu postati uočljiviji u odraslom dobu.
Osim nelagodnosti povezane sa ovim simptomima, intolerancija na laktozu je neopasan poremećaj bez dugotrajnih komplikacija. Simptomi se mogu izbeći ograničavanjem određenih namirnica u ishrani vašeg deteta.

Doktor, dete, pedijatar
Shutterstock Dete na pregledu

Dijagnoza i promene u ishrani

Prilično je lako testirati netoleranciju na laktozu. Radi se pomoću testa disanja na laktozu, kojim se meri nivoe vodonika u dahu nakon konzumiranja laktoze. Povišeni nivoi vodonika u dahu ukazuju na nepravilno varenje laktoze, što može ukazivati na netoleranciju na laktozu. Kod male dece i one koja ne mogu da urade test disanja, primenjuje se eliminacija hrane koja sadrži laktozu tokom dve do četiri nedelje. Iako ne postoji lek za ovaj problem sa varenjem, neke promene u ishrani mogu napraviti ogromnu razliku za vaše dete. 

Vaše dete obično može da jede:

 • sireve sa veoma niskim sadržajem laktoze –  čedar, feta, gauda, mocarela, parmezan.
 • jogurt – bakterije u jogurtu razgrađuju laktozu tako da je bezbedan za konzumaciju
 • proizvodi od soje obogaćeni kalcijumom – soja jogurt, sojino mleko, sladoled od soje i soja sir
 • kravlje mleko bez laktoze
  puter – on sadrži samo male količine laktoze 
 • hleb, žitarice, voće, povrće, meso i druga proteinska hrana
 • punomasno mleko – mast u punomasnom mleku daje telu vašeg deteta duže da svari laktozu.

Vremenom ćete vi i vaše dete naučiti koliko hrane i pića na bazi mleka mogu da podnesu. Za pacijente sa značajnim simptomima, dijetetičar može pomoći u identifikaciji hrane koja sadrži laktozu.Takođe je važno da se uverite da vaše dete i dalje dobija dovoljno kalcijuma i vitamina D, pošto su mlečni proizvodi obično dobar izvor ovih hranljivih materija.

(Yumama)