Deca koja zimi spavaju napolju uobičajna su praksa među roditeljima koji žive u severnim zemljama poput skandinavskih. Možda to nekom zvuči surovo, ali prema istraživanju deca na svežem vazduhu spavaju duže i bolje nego kada su u zatvorenom.

Drugo, na taj način se manje izlažu virusima kojih zimi uglavno ima najviše u zatvorenom.Čak su i pedijatri potvrdili da je ovakva praksa odlična za imunitet - smanjuje rizik od kašlja, prehlada i drugih infekcija, smanjuje stres i nervozu kod dece i povećava nivo serotonina.

Viralni snimak na TikTok- u je upravo prikazao da svuda u Danskoj možete videti ostavljena kolica u dvorištima, parkovima, ispred restorana, kafića, marketa...Naime, Danci ovo rade upravo iz navedenih razloga, kako bi deca bila što više na svežem vazduhu. Naravno, roditelji su u neposrednoj blizini, ili koriste monitor kako bi ih nadgledali.

Deca u Danskoj TikTok/annieineventyrland

I dok je ovo praksa u severnim zemljama gde zna da bude jako hladno, mnogi su priznali da ovako nešto nikada ne bi uradili.

"Luksuz koji mogu da priušte samo zemlje koje su bezbedne", napisala je jedna korisnica. "To je neverovatno..U našoj zemlji bismo završili u zatvoru da ovako nešto učinimo", glasio je drugi komentar, koji je istinit. Naime, dok je u ovim zemljama to praksa, žena iz Danske koja je 1997. godine na ovaj način ostavila dete ispred restorana u Njujorku, provela je 36. sati u zatvoru zbog ugrožavanja deteta.

Sve u svemu, Danska je zemlja sa niskom stopom kriminala, druga je najsigurnija na svetu. To je verovatno jedan od razloga zašto je ovako nešto izvodljivo bez bojazni i rizika. Ukoliko ovako nešto nikada ne biste probali, makar razmislite o tome da bez obzira na kišu, vetar i hladnoću često izvodite dete napolje.

(Yumama)