Ruski psiholog Mihail Labkovski, jedan od vodećih svetskih stručnjaka kada je u pitanju vaspitanje dece, svojevremeno je svim roditeljima poslao veoma važno upozorenje. On je objasnio šta se dešava u detetovom telu kada ga roditelji istuku, ali i kakve to posledice ostavlja na njih kada odrastu. I verujte, posle njegovih reči sigurno ćete se dobro zamisliti.

"Prijatelji, hteo sam da vam kažem zašto ne smete da tučete decu (ako vam iz nekog razloga to nije očigledno). Kada smo u stanju stresa, na primer, pretnja nam 'visi iznad glave', rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol - grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona se oslobađa u krvi. Ovu su "hormoni stresa" koji su odgovorni za reakciju na napad 'udari ili beži'. Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utiče na telo. Zbog toga se kod dece u prisustvu roditelja (posebno majke) ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti detetovo telo u razvoju od dodatnog opterećenja. Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dete neće to nasilje da percipira kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to "normalno", sve je u redu, tako mora biti jer dolazi od roditelja.", rekao je Labkovski.

On je zatim objasnio i da te situacije iz detnjstva ostavljaju velike posledice na decu kada odrastu.

"Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dete koje od malih nogu veruje da su nasilje i agresija normalno stanje? A šta će se dogoditi ako dete dođe u dodir sa stvarnom pretnjom od odrasle osobe? Odgovoriću vam sa psihološkog, a ne fiziološkog stanovišta. Postoje dva scenarija: dete će postati agresor ili žrtva", rekao je, a onda poslao i molbu svim roditeljima ovog sveta:

"Molim vas da pronađete snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u detinjstvu i sigurno se i dan danas sećate tih batina kao najbolnije stvari u detinjstvu.Prijatelji, ovo je veoma ozbiljna i veoma važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam", zaključio je čuveni dečiji psiholog.

Svađa, tuča, dečaci, deca
Shutterstock Dečaci se svađaju

(Yumama)