Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE VIŠE DECE KOD LEKARA ZBOG BOLESTI KOJA POGAĐA STARIJE LJUDE: Za sve su krivi ekrani, a ovo su simptomi koje osećaju

Autor Radmila Ilić

Sve više dece se javlja kod lekara zbog bolesti koja je karakteristična za starije ljude, a za sve su krivi ekrani.

 Dete, telefon, kompjuter Izvor: Shutterstock

Među današnjom decom vlada nova epidemija, tvrde stručnjaci. Mališani već u dobi od šest godina se suočavaju sa očnim bolestima koje su dosad bile karakteristične za osobe u starijoj životnoj dobi.

Reč je o bolesti suvog oka, koja se javlja kod dece koja previše vremena provode pred ekranima, preko pametnih telefona, tableta i računara. Posledice bolesti suvog oka javljaju se kada suze ne mogu da osiguraju odgovarajuće podmazivanje očiju.

Ova bolest inače najčešće pogađa osobe između 50 i 60 godina, a ako se ne leči može da izazove veliku bol sa simptomima poput umora, crvenila i osetljivosti očiju.Oboleli su upoređivali osećaj koji imaju sa onim kada se seče luk, odnosno sa stalnim osećajem žarenja.

"Kada sam počela da radim pre 15 godina, nije bilo ni jedno dete sa takvim stanjem. Međutim, u poslednjih pet ili šest godina, sve više dece viđam sa bolešću suvog oka. Moj najmlađi pacijent imao je šest godina, što je nekad bilo nezamislivo", rekla je doktorka doktorka oftalmologije i specijalista za suvo oko, i dodaje da bi na to moglo uticati i to što sve mlađa deca koriste šminku.

 Telefon, dete
Dečak sa mobilnim telefonom
Izvor: Shutterstock

Ako se ne leči, ovo stanje može da uzrokuje nepovratno oštećenje nekih žlezda u kapcima koje proizvode suze.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica