Imate problem sa detetom koje ispoljava bes, vrišti i udara? Noćna mora svakog roditelja je da dete dobije izliv besa koje ne može da kontoliše. Najčešći okidač za ovakvo ponašanje je vaš odgovor "ne" na nešto što dete želi tog trenutka.Ta reč može inicirati krizu epskih razmera, posebno kod mlađe dece.Jedna porodica suočila se sa problemom kada im je na svet došlo drugo dete. Njihov stariji sin koji je tada imao 3 godine vrištao bi iz sveg glasa kada bi bio ljut.

U očaju čitanja o tantrumima i napadima besa kod dece majka je naišla na profil na Instagramu terapeutkinje Kristin Galan koja drži kurseve za roditelje kako da kanališu bes svojih mališana. Kurs se naziva "Čudo od deset minuta“, a reč je o tome da svom detetu treba da dodate 10 minuta svoje pažnje, bez telefona, bez kućnih poslova, bez braće i sestara i pustite ga da preuzme vođstvo u aktivnosti koju želi da izabere.

Mnogi bi rekli da su po ceo dan sa svojom decom, ali jako je važno kakvo je to vreme koje provodite zajedno. Važno je da "ispunite rezervoar“ pažnje vašeg deteta tako što ćete ga staviti u centar vaše pažnje. Kada ispunite njihov "rezervoar pažnje“ onda deca neće morati da pribegavaju lošem ponašanju.

dete plače u prodavnici.jpg
Shutterstock Izliv besa u prodavnici

Čak i ako smo sa decom po ceo dan, fokusirano, posvećeno vreme jedan na jedan, apsolutno menja dečije ponašanje, tvrdi terapeutkinja.

"To vreme je rezervisano samo za vas i starije dete, igrate se čega ono poželi da se igra i ništa vam drugo ne skreće pažnju" objašnjava Galan i dodaje da roditelji greše kada misle da je deci potrebno da ih odvedu u park ili zološki vrt da bi bili srećni. "Ne morate da idete nigde posebno. Istina je da vaše dete želi vas, pa gde god da se nalazite", zaljučila je terapeutkinja čiji je metod oduševio većinu roditelja koji su potvrdili da je više nego promenilo ponašanje kod dece.

(Yumama)