Odgajanje deteta je vrlo lepa avantura, ali puna izazova. Roditelji moraju da budu vek korak napred od deteta i da predvide šta može da se dogodi i da li može da predstavlja opasnost, obzirom da dete ne može da raspozna opasne situacije.

Postoji 10 stvari koje sigurno ne činite namerno, ali morate biti svesni da mogu da ugroze dete iako u prvih mah ne izgleda tako:

1. Terate ih da koriste dubak

Možda ste iz želje da pomognete detetu da prohoda kupili dubak, ali treba da znate da ga stručnjaci nikako ne preporučuju. Korišćenje dupka ima nekoliko nedostataka, poput odlaganja samostalnog hodanja i povećanja rizika od nesreća.

Najbolji način da dete naučite da hoda jeste da kad primetite da je spremno, uzmete ga za ruku i pratite u prvim koracima.

2. Dajete im telefon da biste ih zabavili

Mobilni je često odličan saveznik odraslih koji ne znaju kako da zabave decu. I da, ponekad je ovaj 'čarobni' uređaj jedino što uspe da privuče njihovu pažnju na nekoliko minuta. Ali važno je da znate da mobilni telefon emituje određen nivo zračenja, a ako se često izlažemo njima, povećava se šansa od određenih ozbiljnih bolesti. Osim toga, postoje istraživanja koja ponašanje deteta koje je često izloženo mobilnim telefonom povezuju sa neurološkim problemima, psihičkim zavisnostima i problemima u ponašanju.

Umesto da deci date mobilni, pogodnije da im date igračku ili da ih zabavite nekom drugom aktivnošću koja pozitivno utiče na njihov razvoj.

3. Davanje voćnog soka

Voćni sok je dobar izvor minerala i vitamina, ali sadrži i velike količine šećera. Zbog toga ga deca vole i mogli bi da ga piju po ceo dan, zbog čega su i skloni karijesu.

Ako želite da vaše dete unosi hranljive sastojke iz voća, najbolje je da ga jedete uz povrće. Na taj način mogu da imaju mnogo koristi od svih hranljivih materija, hidriraće se i poboljšati svoje prehrambene navike.

Dete, sok, flašica, piknik
Shutterstock Dete pije sok

4. Oblačite ih u toplu odeću

Deci uvek mora da bude toplo i ne smeju da se prehlade - to je opšto poznat zadatak svakog roditelja. Ponekad smo skloni da mislimo da su naši mališani prehlađeni i da ih oblačimo u što topliju odeću. Ono što treba da znate je da to može da uzrokuje groznicu, osip na koži i preteranu potrošnju energije kako bi pokušali da izbalansiraju svoju temperaturu. Zato je ključno da stalno proveravate detetovu sobnu temperaturu i temperaturu tela kako bi se izbeglo pretrpavanje odećom.

5. Korišćenje igračaka u autosedištu

Nekoj deci je vožnja automobilom dosadna i naporna, pa roditelji često nose igračke kako bi im to vreme upotpunili. Međutim, igračke koje deca imaju u rukama mogu da predstavljaju opasost u slučaju sudara.

6. Jastuci u krevecu

Nikada nemojte da prepunite dečiji krevetac igračkama, jastucima i pokrivačima. Svaki predmet koji je lagan može uzrokovati gušenje deteta, zato krevetići za decu treba da budu što slobodniji i prazniji.

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava u krevecu

7. Korišćenje sedišta za kadu

Sedišta za kupanje deluju vrlo praktična, ali treba misliti i o tome d amogu da budu opasna. Neki roditelji misle da mogu da ih tako ostave u kadi na par minuta, dok odu da obave nešto, ali to je ozbiljna greška. Deca se mogu prevrnuti i doživeti nezgodu u kadi. Ovaj dodatak jeste koristan, ali sve dok ne skidamo pogled sa njih.

8. Ogrlice za zube

Ogrlice koje ublažavaju bol kod nicanja zubića su sve popularnije, ali stručnjaci upozoravaju na opasnosti. Ako ogrlica pukne, dete bi moglo da proguta deo i uguši se ili dobije infekciju usta i desni.

9. Kuvanje sa decom

Prema statistici, najgore nesreće sa decom dešavaju se u kuhinji. To je prostor u kom roditelji verovatno provode puno vremena, i prepun je 'atrakcija' koje su deci zanimljive. Dakle, kuhinja sa decom nije zabranjena, ali je bitno da sve vreme budete na oprezu. Na primer, nemojte da nosite vruće posude ako je dete u blizini, pazite da lonac ne viri na šporetu, blokirajte pristuop fiokama u kojima se nalaze noževi i oštri predmeti, isključite i uklonite električne uređaje u blizini dece.

Dete, kuhinja, šporet, opekotina
Shutterstock Dete dira šerpu na šporetu

10. Pult za presvlačenje i krevet

Možda je uobičajeno da roditelji smatraju da se male bebe ne mogu tako lako okrenuti pa ih ostave na krevetu ili na pultu za presvlačenje na par minuta. Međutim, to može da bude vrlo opasno. Iako deca ne mogu da se kreću, mogu da naprave pokrete koji mogu da dovedu do pada i povreda, pa čak i preloma. Zato stručnjaci preporučuju da nikada decu ne ostavljate bez nadzora.

(Yumama)