Uređenje dečije sobe posebna je radost za roditelje. Teško je odoleti svim preslatkim igračkama i dekoraciji, ali pedijatri upozoravaju da vodite računa da je soba pre svega bezbedna i ugodna za vaše dete.

Oni tvrde da postoji 7 stvari na koje treba obratiti pažnju jer one mogu predstavljati potencijalnu opasnost za vaše dete.

1. Televizor

Istraživanje sprovedeno u Kolumbiji dokazalo je da deca koja imaju televizor u svojoj sobi, gotovo pet sati nedeljno više gledaju program od onih koji ga nemaju.

Deca ne bi trebala da gledaju televizor više od dva sata dnevno (važi za decu mlađe školske dobi), postavite granicu, dogovorite se kad i šta gledate. Dopustite im kvalitetat TV sadržaj, crtaće i pesmice za decu, a ostali programi ne bi trebali biti dostupni za dete.

Dete gleda televiziju
Shutterstock Dete gleda televiziju

2. Glasne igračke

Svako dete će u nekoj fazi poželeti glasne igračke, ali to nije nešto što bi pedijatri uvrstili na popis sigurnih predmeta za dete. Razloge je taj što izrazito glasne igračke mogu doprineti gubitku sluha, posebno kod novorođenče.

3. Nestabilan i težak nameštaj

Nameštaj koji nije pričvršćen za zid ne bi trebalo da bude u dečijoj sobi. Stručnjaci kažu da dete može da prevrne težak sto, krevet, ormar ili drugi nameštaj i da se povredi.

Ofingeri, oštre ivice i loše obrađeno drvo takođe su stvari koje se smatraju opasnim. Izbegavajte i teška umetnička dela, ogledala i lomljive stvari.

4. Dugi konopci i roletne

Prozori su važni jer kroz njih u sobu ulazi svež vazduh i sunčeva svetlost, ali ako dete nije pod nadzorom mogu predstavljati rizik. Na primer, dete sa dugim konopcem od roletne može da se udavi kroz igru.

Dečija soba
Shutterstock Dečija soba

5. Utičnice i uređaji

Svi uređaji opasni su za dete, kao i nezaštićene utičnice za zid. Opušteni kablovi takođe mogu povećati rizik od gušenja, a opasne su i stone lampe koje deca mogu povući i povrediti se. Utičnice i električne uređaje dobro zaštitite i držite izvan dohvata dece. Proverite da li su svi kablovi čvrsto pričvršćeni, a uređaji isključeni kada se ne koriste.

6. Određene biljke

Iako sobne biljke daju svežinu prostoru u kom se nalaze, neke od njih su otrovne za malu decu. Pre nego što unesete biljku u dom, proverite da li je bezbedna za decu, da li je na nju alergično i da li je izvan dosega deteta.

7. Dodaci za dečije krevete

Dečiji kreveti uvek treba da budu prazni. Takođe, ako se krevet nalazi pored zida, važno je da na zidu nema okačenih slika, polica i slične dekoracije. Iako su na društvenim mrežama popularni veliki jastuci, baldahimi i plišane igračke, stručnjaci naglašavaju da su to stvari koje ometaju detetov san i predstavljaju opasnost.

(Yumama)