Deca često znaju da budu tvrdoglava, da ne žele da poslušaju ono što im roditelji govore ili jednostavno da odbijaju da izvrše svoje obaveze, ali dečiji psiholozi imaju rešenje i za to. Oni tvrde da vikanje i kazna često imaju kontraefekat, a da roditelji treba da se posluže malim, lukavim trikovima.

Prema psiholozima, postoji 5 strategija kojih roditelji treba da se pridržavaju kako bi se izborili sa malim tvrdoglavcima:

Pobedi sat

Bilo da odbijaju da završe domaći zadatak ili da pospreme sobu, najlakši način da naterate dete da se pokrene jeste igra 'pobedi sat'. Intrigiraće ih izazov te igre, pa ako im kažete da pokušaju da pobede svoj rekord i da dokažu da za 15 minuta mogu da pospreme sobu ili završe domaći zadatak, njima će to biti odlična motivacija.

Džoker pomoć

Koliko god dete da je tvrdoglavo, ono želi da se oseća korisno i sposobno u porodici. Pokažite im da svojim ponašanjem može da pomogne i da će nakon toga dobiti nagradu, kao što je na primer porodičan odlazak na picu, bioskop ili izlet, i ono će shvatiti kako iza obaveza sledi lepo slobodno vreme u kom može da uživa bez pritiska.

Pozitivne reči umesto kritika

Sjajno postavljaš sto i brišeš prašinu, odlično ti ide pisanje i možeš da budeš najbolji u odeljenju ako nastaviš da vežbaš - primeri su pozitivnog ohrabrenja koja će dete bolje motivisati nego vika i kazna.

mama-dete-tuga.jpg
Shutterstock Mama i tvrdoglavo dete

'Da' pitalica

Ako dete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte igru 'Da'. Postavljajte pitanja na koja mora da odgovori sa 'da', i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće detetov otpor, a u isto vreme će se osećati da ga čujete i razumete.

Obrnuta psihologija

Kada deci koja imaju jaku volju ne pomaže ni vika ni molba jer ne želi da sledi uputstva nego samo da odlučuje, pomaže samo obrnuta psihologija.

Umesto da detetu naređujete i dajete mu detaljna uputstva, pitajte ga za mišljenje i dajte mu da izabere između dve opcije. Dete će učiniti upravo ono što želi, a pritom će misliti da je krajnja odluka bila njegova.

(Yumama)