Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasne zone: Kako zaštititi radoznalo dete od povreda u domu?

Ukoliko je vaš mališa prohodao i postao pravi zvrk, moraćete mnogo energije da uložite trčeći za njim i pazeći da se ne povredi. Izdvajamo savete kako da svoj dom učinite bezbednim za dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Kupatilo

- Brijači i makaze - Mogu se poseći ili ozbiljnije povrediti oštrim objektima. Držite sve opasne predmete zatvorene u fioci.

- Kozmetika i lekovi - Mališani mogu progutati sve manje objekte ostavljene u njihovoj blizini, čime se mogu otrovati ili predozirati. Budite sigurne da su lekovi dobro zatvoreni i sklonjeni van domašaja dece, jednako kao i kozmetički proizvodi. 

- Ve-ce šolja - Mala deca su u stanju da se udave u vrlo maloj količini vodi. Držite poklopac šolje zatvoren.

- Sitni proizvodi - Tupferi, tamponi i sve ostale sitnice mogu staviti u usta i ugušiti se njima. Budite sigurni da su niže police prazna, a opasni predmeti van domašaja deteta.

Povezane vesti

2. Dnevna soba

- Nameštaj - naslonjače i jastuci mogu biti opasni, jer se lako tu mogu zagubiti sitnice poput sitniša, koje mališani mogu instinktivno staviti u usta. Rešenje je da redovno proveravate šta se nalazi ispod nameštaja, naročito nakon odlaska gostiju.

- Dekoracija stočića za kafu - Plastično i dekorativno voće mogu se detetu učiniti kao prava poslastica. Izbegavajte ovakve ukrase, kao i aranžmane sa kamenčićima i klikerima, ili ih barem držite van domašaja.

- Police za knjige - mališani mogu oboriti policu samo pokušajima da dohvate knjigu ili da se popnu. Neka police budu fiksirane uz zid dobro, kako ne bi dete moglo da ih pomeri. 

- Roletne i venecijaneri - Deca se često igraju tim kanapima, te postoji mogućnost nesvesnog stavljanja oko vrata i gušenja. Skratite ih ili privežite visoko van domašaja deteta. Takođe, uklonite plastične ili metalne delove da ih dete ne bi progutalo.

- Električne žice i utičnice - ne dozvolite da budu blizu njih, jer vrlo lako mogu upasti u električno kolo. Sakrijte kablove iza nameštaja, a utičnice poklopite.

Povezane vesti

3. Kuhinja

- Magneti za frižider - Lako ih mogu skinuti sa frižidera i ubaciti u usta. Izbegavajte ih ili ih barem uklonite iz detetovog vidokruga.

- Uređaji - Mogu se povrediti raznim uređajima poput mašine za pranje posuđa pune oštrih objekata, ili rerne koja ih može opeći. Rešenje je da držite mašinu, rernu i slične uređaje zatvorene kako detetu ne bi palo na pamet da ih dira.

- Posuđe - Noževi i viljuške ih vrlo lako mogu povrediti, makar bili i tupi. Set noževa držite dalje od domašaja i zaključajte ih u fioci.

- Šporet - Mališani se vrlo lako mogu opeći dodirivanjem ringle ili rerne. Dok kuvate držite ručke šerpe dalje od prednjeg dela da biste sprečili prosipanje, i obratite pažnju kada se deca približe šporetu.

- Sredstva za čišćenje - Mogu spaliti kožu ili progutati toksine ukoliko se igraju sa njima. Držite ih podalje.

- Plastične kese - Bez obzira da li su za nabavku, ili za zamrzivač i skladištenje hrane, lako ih mogu ubaciti u usta ili nos. Uklonite ih.

- Plastična i aluminijumska folija - Lako se mogu poseći o oštre ivice folije ili sličnih sredstava. Čuvajte ih u fiokama.

Povezane vesti

4. Radna soba

- Oštri predmeti - Makaze i slični objekti ih mogu povrediti. Držite ih podalje, ali ni previše visoko pa da možete da ih oborite kad pokušate da dohvatite nešto.

- Utičnice - Trudite se da mališani ne budu blizu struje. Pokrijte utičnice i druge elektronske uređaje, ne samo iz sigurnosti, već i zato što dete može povući kabl vašeg računara dok radite.

- Nameštaj - stolice i stolovi sa oštrim ivicama ih mogu povrediti. Kupujte nameštaj sa oblim ivicama, ili barem pokrijte te delove mekšim materijalom.

- Držač za tastaturu - izbegnite kupovinu radnog stola sa kliznim delom za tastaturu, jer se mogu udariti ili uštinuti prste.

-  Slepa zona - Postavite ogledala ispred računara tako da uvek imate pogled na to šta dete radi iza vaših leđa.

Povezane vesti

5. Uopšteno

- Kante za đubre - Djubre je prepuno bakterija i opasnih predmeta do kojih deca mogu doći. Sakrijte kantu ispod sudopere ili u zaključani deo. Ako je to nemoguće, kupite kantu sa sigurnosnim poklopcem.

- Torbe - Gosti mogu u svojim torbama imati lekove ili kozmetiku koja može naškoditi detetu. Sklonite torbe van domašaja, na policu, čiviluk ili u ormar. Ne samo da će deca biti sigurna, već će i lične stvari gostiju biti sačuvane.

- Prazne prostorije - Mogu se sakrivati od vas i završiti u opasnosti. Držite zaključana vrata podruma, garaže, kućne teretane, tavana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica