"Da mi tog dana nije rekao da je progutao magnete, mogao je da umre. Tako mi je rekao hirurg. Mogli su da mu pocepaju creva i da dobije sepsu", upozorila je jedna majka.

Rilej Morison iz Mančestera je u dva navrata jeo magnetne kuglice, kako kaže, zbog eksperimenta. Želeo je da vidi hoće li se metalni predmeti lepiti za njega. Dvanestogodišnjaka nije zanimalo kako će magnete da izbaci iz organizma.

Kako se metalne kuglice nisu pojavile ni nakon četiri dana, dečak je rekao majci da je dve progutao slučajno.

Operisali ga šest sati

Majka ga je odvela u bolnicu gde su lekari ostali zaprepašćeni kada su na rendgenu otkrili 54 snažne magnetne igračke u njegovom želucu i crevima. Lekari su se bojali da bi magneti mogli teško da oštete tkivo i vitalne organe, što bi moglo da prouzrokuje potencijalno fatalnu infekciju i krvarenje. Odmah su morali da operišu dečaka. Srećom, nakon šest sati uspeli su da izvade sve kuglice pre nego što su izazvale ozbiljna oštećenja.

Morison se sada oporavlja kod kuće, a njegova majka želi da što više ljudi čuje njihovu priču kako bi postali svesni opasnosti od naizgled bezazlene igračke.

"Ostala sam u šoku, jednostavno sam zanemela kada sam čula koliko ih je progutao. Lekari su na rendgenu rekli da ih ima oko 25-30, ali kad je došao sa operacije, rekli su da su izvadili njih 54", priča uznemirena majka.

'Glupo je što je to uradio, ali deca rade takve stvari'

"Jednostavno nisam razumela kako i zašto bi ih toliko progutao. Rilej se i inače jako zanima za nauku, voli eksperimente, a na kraju mi je priznao: 'Hteo sam da vidim hoće li mi se metal zalepiti za stomak dok su magneti u njemu.' Glupo je to što je uradio, ali on je dete i to deca rade. Takođe je mislio da bi bilo zabavno da ih vidi kako izlaze na drugom kraju", govori začuđeno majka.

Dečak Rilej ima autizam i 10 dana je proveo u bolnici. Nije mogao da se kreće, hranio se na sondu, a imao je problema i sa odlaskom u toalet. 

'Rekao mi je da se oseća kao da će da eksplodira'

"Bilo je veoma stresno gledati ga kako prolazi kroz sve to, baš užasno. Mislim da je to posebno teško zbog koronavirusa jer nije mogao da se druži, pa je pribegao ekperimentima kako bi ubio dosadu. Veoma mi je bilo teško da ga gledam dok nije mogao da obavlja osnovne fiziološke potrebe, nosio je kateter i baš se mučio", govori majka.

"Često sam razmišljala kako sam uopšte dopustila to", priseća se.

Jedan lekar joj je rekao da je dečak dobro prošao, kao i da su oni imali gore slučajeve gde su deci morali da odstrane deo creva.

'Ne želim da drugi prolaze isto'

"Ne želim da druga deca ili roditelji prolaze kroz to. Kad je to učinio, pomislila sam da je to samo on, jednostavno je bio blesav i učinio to, ali hirurg me je demantovao i rekao da stalno gleda takve slučajeve. Magneti nisu igračke, ne smeju da se prodaju kao igračke. Moja poruka drugim roditeljima je da ih jednostavno bace u kantu", zaključak je ove mame.

Hirurg mi je rekao da tog dana nismo došli i da mi on tog dana nije rekao da ih je progutao, mogao je da umre.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)