Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečite povrede mališana na vreme: 5 najopasnijih predmeta u kući

Nekada svakodnevne sitnice i predmeti koje svi imamo u domu u stvari mogu predstavljati ozbiljnu opasnost, koja može povrediti mališane. Pogledajte na koje predmete treba da obratite pažnju ukoliko imate malo dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji se trude da zaštite decu od opasnosti, ali često zaboravljaju na neke predmete koji se nalaze u gotovo svakom domu. Deca su po prirodi znatiželjna i sve što ih okružuje im je interesantno i čini im se uzbudljivim. Upravo zbog toga je veoma važno znati koje su najčešće korišćeni kućni predmeti na koje treba pripaziti. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Samostojeća ogledala

Ukoliko u hodniku ili spavaćoj sobi imate samostojeće ogledalo, razmislite o tome da ga sklonite dok dete malo ne poraste. Deci su ona zanimljiva, ali ako se dete nasloni na samostojeće ogledalo, postoji šansa da se ono sruši, a mališan može da padne preko razbijenog stakla i da se povredi. 

Pegle/stajleri za kosu

Ukoliko je korištenje toplih preparata za kosu deo vaše rutine, budite vrlo oprezni, jer ukoliko su oni zagrejani dete može da ga uhvati rukicom i da se povredi. Neke pegle za kosu dostižu veoma velike temperature i treba im više vremena da se ohlade. Rizik od povreda i opekotina vrlo je visok ako je u blizini dete dok koristite ove proizvode. Takođe povedite računa da vaše dete ne bude u vašoj blizini dok peglate veš, jer nesmotreno može pokušati da uhvati peglu i da se opeče.

Predmeti sa oštrim ivicama

Kad dobijete dete, shvatićete da u svom domu imate puno oštrih ivica (komode, stolovi) koje treba zaštiti. Zbog sigurnosti deteta je važno ukloniti sve staklene predmete poput vaza, ali staklene stolove za kafu, posebno ako imaju oštre ivice. Deca ne znaju da procene sigurnost, a stakleni stočići pokazali su se visokorizičnim predmetom povezanim sa brojnim povredama.

Kapsule za pranje veša

S obzirom da se kapsule za pranje veša mogu naći u raznim bojama i privući dečju pažnju, morate povesti računa o tome. One mogu biti deci zanimljive, ali i veoma toksične po zdravlje. Stručnjaci predlažu da ih ne kupujete ukoliko to nije nužno, a ako se ipak odlučite da ih koristite važno je da ih držite izvan domašaja dece.

Magneti

Mnogi roditelji ukrašavaju frižidere magnetima, a oni mogu biti opasni ako završe u ustima deteta, jer predstavljaju rizik od gušenja. Ukoliko koristite magnete, držite ih višlje kako deca ne bi mogla da dohvate.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica