Šta da radite ukoliko tuđe dete udari vaše? Da li je najbolja opcija da se obrati starijima ili treba da se odbrani tako što uzvrati udarac?

Jedna mama, sa portala Scary mommy dala je svoj, pomalo neobičan odgovor.

"Drage mame,

Moj odgovor verovatno nije nimalo popularan, ali zaista mislim da je to u redu. Naravno da nikad nije u redu udariti drugo dete bez razloga, ali ako neko pokuša da povredi mog sina, mislim da je potpuno razumljivo da uzvrati i odbrani se.

Imam ovakav pristup jer su i mene samu ismevali u školi. Bila sam laka meta. Sigurna sam da je to baš zato što nisam bila u stanju da uzvratim. Samo sam im rekla da prestanu, ili nisam ništa uradila. Znate šta se desi kada kažete nekom starijem da vas maltretiraju? Desi se to da vas, jer ste tužibaba, još više maltretiraju. Kada pokušavaš da ignorišeš situaciju i da ne radiš ništa po tom pitanju, onda opet smatraju da si slab i preplašen, pa nastavljaju još jače. Ne postoji ništa loše u tome da se odbraniš kada te napadnu. Prirodno je tako.

Nisam imala samopouzdanja da se odbranim kao dete i to je bilo mnogo loše po mene. Godinama već.

Ne mislim da dete treba da uči neku borilačku veštinu niti kako treba istući drugara, ali suprotstavljanje i jedna ozbilja rečenica Da se nisi usudio više da me pipneš može zaista pomoći detetu.

Da li je ovo lako? Nimalo. Da li je prirodno? Nije. Ali pokušajte da podstaknete dete, vežbajte u njemu samopouzdanje. To je njegovo telo i niko nema prava da se ponaša nasilno sa njim.

Ovome učim svoju decu i volela bih da su i mene tako učili. Podstaknite ga sada kako bi imao samopouzdanje kroz detinjstvo.

Ako vas učitelji i nastavnici osude zbog ovoga, slobodno okrivite mene. "

Mama Kasandra Stoun

Da li mislite da je ova mama u pravu?