Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČNE KAO KIJAVICA, ONDA SE JAVI JAK BOL: Doktor sa Instituta upozorava roditelje na infekciju koja sada hara među decom

Upale uha kod dece su uobičajene u ovom periodu godine. Doktor sa Instituta za majku i dete objašnjava sve što bi roditelji o ovome trebalo da znaju.

 upala uha kod dece_1827244457 Izvor: Shutterstock

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktor Ivan Baljošević, otorinolaringolog Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", istakao je da je upala srenjeg uha posledica infekcije upale gornjih disajnih puteva. Počinje kao blaga kijavica koja se veoma brzo, već posle 24 časa komplikuje u jednu mnogo težu infekciju. Praćena je intenzivnim bolom u uvu, temperaturom, glavoboljom i nagluvošću sa te strane. Obično je viđamo kod dece predškolskog uzrasta.

možda vas zanima

Sama upala srednjeg uva je jedna uobičajena infekcija za dečiji uzrast i računa se da sva deca na planeti zemlji do uzrasta od tri godine bar jednom imaju upalu uva.

Sezone upale uha počinju u septembru mesecu i završavaju se u aprilu.

Prvi simptomi upale uha

"Prvi simptom je intenzivan, jak bol u ušima, u predelu ušne školjke i na toj strani glave. Kao prvu pomoć treba primeniti tople suve obloge sa toplom pelenom koju treba postaviti na ušnu školjku. Dati neki lek protiv bolova i sačekati jutro", napominje doktor.

Ističe da komplikacije kod upale srednjeg uva mogu da se jave, naročito kod dece mlađe od dve godine. Sve one mogu da se saniraju datom antibiotskom terapijom.

"Jedan od znakova da se nešto pogoršava su učestale upale uva, to su tri upale za šest meseci. Tada treba obratiti pažnju da li je potrebno ukloniti hirurški treći krajnik", istakao je otorinolaringolog Ivan Baljošević.

Dodaje da se operacije rade tokom cele godine, ali najviše u jesen i zimu, jer su tada i najčešće infekcije.

Inače, ne preporučuju se štapići za uši, jer to je samo način da povredite svoje uvo i taj nežni ušni kanal. Preporučuje se čišćenje peškirom posle kupanja.

Kako se zaštititi od upale sinusa

"Upala sinusa nastaje kao posledica rashlađenja, ako mnogo vremena provodimo na promaji ili na jakom vetru, dolazi do zapušenog nosa. Sinusi su šupljine u kostima lobanje koje su povezane sa nosem. Sve infekcije koje idu u nos prelivaju se u sinuse. Preporuka je mirovanje i kapi za nos", istakao je doktor Ivan Baljošević.

Ističe da je sprej na bazi maslinovog ulja prirodni lek za nos, pa ga treba koristiti .Koristi se vekovima u terapiji.

Kako sprečiti dobijanje upale uha

"Koristiti slane rastvore na bazi morske vode, za toaletu nosa, nikako ne treba ispirati nos špricem", napomenuo je otorinolaringolog Ivan Baljošević sa Instituta za majku i dete.

yumama/rts

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica