Kako da zaustavite curenje iz nosa kod dece? 7 prirodnih lekova koji mogu da pomognu

Pročitajte koja prirodna rešenja i lekovi mogu da pomognu kada detetu curi nosić.

Shutterstock

Kada imate malo dete, česta "šmrkljanja" i curenje iz nosa su uobičajeni, naročito kada mališan prvi put krene u kolektiv, bilo da je to vrtić ili predškolsko.

Uzrok curenja iz nosa je proizvodnja viška sekreta u nazalnim kanalima, što za posledicu ima vodenasti sekret koji curi iz nosa, a ponekad se sliva i niz grlo. Uz curenje iz nosa može da se javi i začepljen nos ili kongestija, do koje dolazi usled zapaljenja nazalnih kanala, zbog čega je mališanima teže da dišu na nos.

Postoji nekoliko uzroka curenja iz nosa, a najčešći su viralne infekcije sinusa, uglavnom prehlada. U drugim slučajevima, curenje iz nosa može da se javi zbog hladnog vremena, alergija, sinusitisa i slično.

Kada se udahne virus ili alergen poput prašine ili polena, to iritira sluzokožu u nazalnim kanalima i sinusima. Zbog toga u nosu počinje da se proizvodi bezbojni sekret koji zarobljava klice ili alergene koji pomažu u ispiranju štetnih supstanci iz nosa.

U nastavku pročitajte i koji kućni lekovi mogu da pomognu u zaustavljanju curenja iz nosa.

1. Unos tečnosti

Unos dovoljno tečnosti i hidratacija mogu da pomognu ako je mališanu nosić, pored curenja, i zapušen. Unos tečnosti će razblažiti sekret u sinusima, kako bi se lakše izbacio.

2. Topli čajevi

Topli napici poput čajeva ponekad mogu da budu bolji nego hladni napici jer isparenja iz njih pomažu u otvaranju i otpušavanju disajnih puteva. Neki biljni čajevi imaju i blaga svojstva dekongestanta, a najbolji izbor su biljke koje imaju antizapaljenska i antihistaminička svojstva, poput kamilice, đumbira, mente i koprive.

Pripremite šolju čaja i dajte mališanu da udiše isparenja pre nego što ga popije, ali naravno, pazite da napitak ne bude previše vreo kako se dete ne bi opeklo.

3. Ovlaživači vazduha

Studija iz 2019. godine je pokazala da udisanje toplih isparenja iz ovlaživača pomažu u izbacivanju sekreta kod alergijskog rinitisa.

Takođe, studija iz 2015. godine je pokazala da je inhalacija parom efikasna kod prehlade, te da ubrzava oporavak. Stvar je u tome da udisanje isparenja razblažuje sekret, otpušava nos i umiruje iritirane sinuse.

4. Naparavanje

Slično kao ovlaživači i topao čaj, i naparavanje iznad posude s toplom vodom može da pomogne u ublažavanju curenja iz nosa. Zagrejte vodu tek toliko da se para stvori, ne treba da je pustite da provri.

Nakoon toga, stavite dete da sedi licem iznad posude oko pet minuta, zatvorenih očiju i da diše na nos. Može povremeno da pravi pauze ukoliko mu je previše vruće licu da tako sedi.

Nakon toga, podstaknite dete da istrese nos kako bi izbacilo sekret.

Kod ovog koraka budite veoma pažljivi da se dete ne opeče, iako voda svakako ne treba da bude vrela.

Kada je reč o mlađoj deci, s kojom ne možete da izvedete naparavanje iznad vruće vode, možete mališana okupati nešto toplijom vodom, a zatim ostati još neko vreme u kupatilu, kako bi udisalo isparenja.

5. Ispiranje nosa

Postoje specijalni bokalčići koji se nazivaju neti pot, a koji služe ispiranju nosa i sinusa. U njih se sipa blago zagrejani fiziološki rastvor ili slana voda, a zatim se sipa naizmenično u jednu, pa u drugu nozdrvu, kako bi se nosić isprao.

Kod mlađe dece je jednostavnije da to uradite špricem, a imajte na umu da dete treba da bude u uspravnom položaju, glave nagnute blago napred i malo na stranu.

6. Sprej za nos

Postoje različiti sprejovi za nos koji pomažu kod curenja iz nosića, a dostupni su čak i slani rastvori u spreju koji su prirodni. Naravno, ponekad su potrebni i sprejovi koji sadrže lekove, ali svakako ne treba da ih dajete detetu na svoju ruku, već isključivo uz konsultacije sa lekarom.

7. Tople obloge

Držanje tople obloge na čelu i nosu nekoliko puta dnevno može da ublaži pritisak na sinuse i da pomogne kod curenja iz nosa. Tople obloge će poboljšati cirkulaciju krvi u sinusima, a krpica nakvašena toplom vodom može da pomogne i u otpušavanju nosa tako što će ovlažiti vazduh koji udišete.

Dakle, nakvasite krpicu toplom (ne vrelom) vodom i stavite je preko čela i nosića desetak, 15 minuta. Po potrebi ponovite, a nakon držanja obloge podstaknite dete da istrese nos kako bi izbacilo sekret.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SVRAB, CURENJE IZ NOSA, KIJANJE! Zbog preranog cvetanja poranile i ALERGIJE! Stručnjak savetuje specifičnu IMUNOTERAPIJU!  kurir televizija

(healthline.com/Yumama/Nataša Zlatković)