Kada imate malo dete, posebno ono koje boravi u kolektivu, prehlade i razni virusi uz koje "ide" i kašalj nisu retkost. Ne treba mališane da lečite sami, uvek je najbolje da odete kod lekara koji će odrediti odgovarajuću terapiju, a uz to mogu da pomognu određene tehnike uz koje će se dete lakše osloboditi sekreta iz pluća.

Jedna od tehnika za oslobađanje sekreta iz disajnih puteva je položajna ili posturalna drenaža uz vibraciju i perkusiju, odnosno lupkanje. Naziv zvuči koplikovano, ali zapravo se bazira na delovanju sile teže i različitih položaja tela, kako bi se omogućilo da sekret "pređe" iz pluća u grlo, odakle ga je mnogo lakše izbaciti.

Imajte na umu da to nije tehnika lečenje, već samo pomoć u izbacivanju sekreta, dok terapiju i lečenje određuje lekar.

Kako se izvodi posturalna drenaža

Ako je dete već dovoljno veliko da može da sarađuje sa vama, možete da koristite jastuk, a ako je u pitanju beba, drenažu radite držeći je u krilu. Trebalo bi da se dete u svakom položaju zadrži oko deset minuta.

Za gornji deo pluća - lupkanje od unazad

Dete nagnite napred preko jastuka pod uglom od 30 stepeni. Ako imate bebu, okrenite je licem ka vama i naslonite je na grudi, a zatim sedite tako da se zametnuti unazad. Nešto starija beba može da sedi u krilu tako da je nagnete preko svoje ruke.

Dlan oblikujte konkavno, tj. prste blago savijte ka dole, i tako nameštenim dlanom blago lupkajte dete po leđima, između lopatica i ključne kosti, izbegavajući kičmu.

Za gornji deo pluća - lupkanje od unapred

U ovom položaju dete treba da bude nagnuto ka nazad pod uglom od 30 stepeni. To ćete postići tako što će dete leći leđima na jedan-dva jastuka, a kada je u pitanju beba, okrenite je leđima ka sebi, a zatim sedite i zametnite se unazad. Stariju bebu možete držati preko ruke, tako da sedi u zametnutom položaju.

Kada namestite dete u ovaj položaj, opet oblikujte šaku konkavno i lupkajte dete u predelu grudi, između bradavice i ključne kosti.

Za donji deo pluća - bočni položaj

Bebu položite u krilo, okrenutu bočno, a ako je u pitanju starije dete, neka legne na bok, a ispod donjeg dela njegovog tela stavite jastuk kako bi gornji deo tela bio nagnut ka dole pod uglom od 30 stepeni. Šaku opet oblikujte na isti način i blago lupkajte dete ispod pazuha sa leve i desne strane.

Za donji deo pluća – lupkanje od unazad

Bebu stavite potrbuške preko svojih kolena, tako da joj gornji deo tela bude malo nagnut ka dole. Konkavno oblikovanim dlanom lupkajte bebu u predelu donjeg dela rebara i ispod pazuha sa leve i desne strane.

Starije dete neka legne na stomak, a tokom lupkanja, ispod stomaka neka stavi jastuke tako da mu gornji deo tela "pada" pod uglom od 30 stepeni.

Za gornji deo pluća – lupkanje od unapred

Bebu stavite da leži leđima na vašim kolenima, a zatim noge ispružite kako bi beba bila nagnuta malo ka dole. Zaobljenim dlakom lupkajte bebu veoma nežno u predelu bradavica i ispod njih.

Starije dete treba da legne tako da mu pod leđa stavite jastuke da bi gornji deo tela bio nagnut ka dole. Ako je u pitanju devojčica u pubertetu, kojoj se razvijaju grudi, lupkanje se praktikuje ispod grudi i sa strane, ispod pazuha.

Ove tehnike trebalo bi da pomognu da se sekret iz pluća "preseli" na gore, kako bi bilo lakše izbaciti. 

BONUS VIDEO:

UZ OVE VEŽBE DISANJA OPORAVITE PLUĆA! Posle upale i bronhitisa DIŠITE na ovakav način, oslobodićete se i bolnog kašlja! Kurir TV

(Yumama/N. Z.)