Domaći lekovi za kašalj kod dece: Pedijatar otkriva 9 stvari koje mogu da pomognu

Pedijatar otkriva 9 domaćih lekova za kašalj kod dece.

Shutterstock

Kašalj je čest simptom koji se javlja kod prehlada, virusa, alergija i sličnih čestih "boljki" kod dece.
Kada je reč o lekovima protiv kašlja, ne treba da ih dajete deci bez prethodnih konsultacija sa lekarom, a pored lekova, ponekad mogu da pomognu i neki domaći lekovi u ublažavanju ove tegobe.

Pediajtar dr Nazima Zakidova otkriva nekoliko kućnih lekova za ublažavanje kašalj, ali imajte na umu da ništa od toga nije zamena za lek, već da može da samo da ublaži tegobe.

Unos tečnosti

Ohrabrite dete da unosi dovoljno tečnosti jer dovoljna hidracija može da pomogne mališanima da se "odbrane" od prehlada. Ispijanje toplih napitaka poput čajeva, supice ili tople vode sa limunom prijaće bolnom, upaljenom grlu, a takođe će i razblažiti sekret.

Ovlaživač vazduha

Suv vazduh može da pogorša kašalj, zato razmotrite opciju korišćenja nekog ovlaživača, barem u dečjoj sobi. To može da pomogne tako što će ovlažavati grlo i smanjiti iritaciju grla mališana.

Inhalacije isparenjima od tople vode

Pustite dete da udiše isparenja od tople vode posle kupanja jer će to pomoći u "odlepljivanju" i izbacivanju sekreta. Nekad se to radilo naparavanjem iznad vrelog čaja ili vode, mada je ta situacija rizična ako su u pitanju mala deca, jer bi mogli da prospu vreo napitak po sebi.

Sladoled

Pokušajte da date detetu sladoled ili neku drugu hladnu poslasticu jer će to prijati ukoliko ga boli grlo, savetuje pedijatar za childrens.com.

Ispiranje i istresanje nosa

Začepljen nos može da pogoršava kašalj kod dece jer mališani usled ove tegobe dišu na usta, čime se iritira grlo i pojačava kašalj. Takođe, nekad se dešava da se sekret iz nosa sliva u grlo, opet izazivajući kašalj.

U tim slučajevima, najvažnije je da pokušate da dete redovno istresa nos, a po potrebi se mogu koristiti i slani rastvori ili sprejovi za nos, koji će razblažiti sekret i pomoći da ga dete brže izbaci. Ukoliko dete još uvek ne ume samo da izduva nos, koristite neki od aspiratora namenjenih za čišćenje dečjih nosića.

Med

Kašičica meda može da pomogne kod bolnog grla, a samim tim i kašlja, ali imajte na umu da nije preporučljivo da dajete med deci mlađoj od godinu dana.

Ispiranje grla slanom vodom

Ispiranje grla slanom vodom može da pomogne kod bola u grlu i začepljenog nosa. pomešajte pola kašičice soli sa čašom tople vode, pa dajte detetu da grguće i ispere grlo. Ovaj domaći lek je najbolje primenjivati kod dece starije od šest-sedam godina, jer oni mogu da ispiraju grlo a da ne progutaju slanu vodu.

Uzdignite detetu glavu dok spava

Blago podizanje glave mališana ili dodavanje još jednog jastuka mogu da olakšaju noćni kašalj, tako što će sprečiti da se sekret sliva u grlo. Imajte na umu da je ovaj korak preporučljiv samo kod dece starije od dve godine.

Spavanje

Ohrabrite dete da dovoljno spava jer je san potreban organizmu kako bi se pre oporavio. Prethodni korak, odnosno podizanje jastuka, može da pomogne mališanu da bolje spava noću.

Kada morate kod lekara

Oporavak od prehlade ili virusa može da potraje par nedelja, ali ako je kašalj uporan ili je praćen simptomima poput povišene temperature ili poteškoća sa disanjem, ne oklevajte da odete kod pedijatra.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Snimak bebe koja ima veliki kašalj  TikTok/brianapaige16