Kašalj se često javlja kod mališana kao simptom raznih respiratornih infekcija. Najbolje je uvek odvesti dete kod lekara kako se stvari ne bi zakomplikovale, a mame otkrivaju i neke stvari koje svi imamo kod kuće, a koje mogu da pomognu u trenutnom ublažavanju kašlja – ne i u njegovom lečenju.

Voda

Dobro je da detetu koje kašlje date da pije dosta vode jer tečnost razređuje sekret, koji će tako lakše izbaciti. Takođe, voda može da pomogne ukoliko je kašalj uzrokovan suvim vazduhom u prostoriji, što se često dešava zimi, usled grejanja.

Topao čaj

Topao čaj može trenutno da umiri nadraženo grlo, te će u tom smislu ublažiti kašalj.

Limun

Limunada svakako dobro deluje na imunitet mališana, a unošenje tečnosti razređuje sekret u grlu, tako da će od ovog napitka dete imati dvostruku korist.

Slana voda

Slana voda može da ublaži simptome prehlade i respiratornih infekcija, poput kašlja, zapušenog nosa i bola u grlu. Istina, mališani baš i ne pristaju rado da im se slana voda sipa u nos...

Para

Udisanje pare ili kako se to u narodu često kaže, naparavanje, olakšaće disanje i na taj način ublažiti kašalj. Možete da pustite vrelu vodu u kupatilu kako bi se prostorija ispunila parom ili da isti efekat postignete stavljajući glavu nad posudu sa vrelom vodom ili čajem.

Med

I med može da pomogne u ublažavanju kašlja, ali imajte na umu da se ne preporučuje da ga uzimaju deca mlađa od godinu dana. Deca do pet godina mogu da uzimaju pola kašičice radi ublažavanja kašlja, od šest do 11 godina je dovoljna jedna kašičica, dok stariji mogu i po dve kašičice u toku dana.

BONUS VIDEO:

Snimak bebe koja ima veliki kašalj TikTok/brianapaige16

(Yumama/N. Z.)