Gnojna angina poznata je i kao upala krajnika. Krajnici služe kako bi sprečili prolazak bakterija ili virusa kroz grlo, a ako bakterije ipak prođu, prvo dolazi do upale grla, ždrela, a onda i krajnika što uzrokuje gnojnu anginu.

Krajnici su jajolike žlezde koje se nalaze sa obe strane grla. Deo su imunog sistema i imaju ulogu u obrani organizma od mnogih bolesti. Upala krajnika i gnojna angina su česte pojave, a najčešće kod dece do 3 godine starosti.

Javljaju se tokom cele godine, ali češće u hladnijim mesecima, posebno zimi i u rano proleće.

Simptomi gnojne angine

Virusi su najčešći uzročnici ove bolesti ali to mogu biti i neke bakterije. Osim toga, gnojna angina može da se pojavi i kada opadne imunitet zbog druge bolesti. Ovo su glavni simptomi:

- uvećani i crveni krajnici prekriveni žućkastom sluzi ili belim gnojnim tačkicama

- bol u grlu prilikom gutanja

- promuklost

- povišena telesna temperatura

- opša slabost i malaksalost

- bol u mišićima

- otok i neosetljivost limfnih žlezda na vratu

- neprijatan zadah iz usta

- bol u glavi i stomaku kod dece

Ako su poteškoće pri gutanju izražene i dolaze uz otežano disanje potrebno je posetiti lekara. Takođe, pomoć lekara je neophodna i ukoliko su povišena temperatura i malaksalost dugotrajni. U slučaju blažih simptoma, možete da isprobate i neke prirodne lekove za lečenje gnojne angine.

Najčešće trajanje gnojne angine je preko 10 dana, dok neki simptomi kao što su bolno grlo ili slabost mogu da potraju i duže.

Prirodni lekovi za ublažavanje upale grla i gnojne anginu

Pre korišćenja domaće pripremljenih čajeva od biljaka koje olakšavaju borbu protiv ove bolesti, potrebno je puno odmora i sna.

Održavajte dobru hidrataciju tela tako što ćete uzimati dovoljno tečnosti – idealni bi bili čajevi, ali i sama voda će vam pomoći. Pazite da ne pijete pretople ili prehladne napitke koji bi mogli dodatno da nadraže grlo. Uz to, pokušajte da ojačate imunitet zdravom hranom bogatom vitaminima, proteinima i antioksidansima.

1. Tečnost od cvekle

Ovaj lek dolazi iz ruske narodne medicine i za njega će vam biti potrebno: jedna veća cvekla i alkoholno sirće.

Priprema:

Narendajte cveklu što sitnije možete i dodajte joj jednu kašiku sirćeta. Najbolja razmera bila bi 250 grama cvekle na jednu kašiku sirćeta. Dobro promešajte smesu i pustite da odstoji do 20 minuta. Kada dovoljno odstoji, procedite smesu kroz cediljku ili kroz gazu u posudu. Ako nemate alkoholno sirće, možete da koristite i limunov sok.

Ovaj napitak koristite za ispiranje grla. Najbolje bi bilo da ga koristite svaka 2-3 sata.

Foto: Shutterstock

2. Topla slana voda

Ispiranje grla potrebno je za vreme gnojne angine i odlično će vam pomoći topla voda koja ima umirujući učinak, dok će sol pomoći ubiti viruse ili bakterije te smanjiti upalu.

Priprema:

Jednu kašičicu kuhinjske soli pomešajte u čaši tople vode. Ovu tečnost koristite za ispiranje grla grgoljenjem. Za što bolji učinak ponavljati svaka 2-3 sata.

3. Bosiljak i limun

Bosiljak ima antivirusna i protivupalna svojstava dok limun ima antivirusna, antibakterijska i protivupalna svojstva koja će se pobrinuti za infekcije kao i upalu. Cilj korišćenja bosiljka za vreme gnojne angine je da svojim lekovitim svojstvima i umirujućim kvalitetama smanji oticanje i bol.

Priprema:

U čašu i po vode dodajte 10 do 12 listova bosiljka. Kuvajte 10ak minuta. Kada se malo ohladi dodajte sok od jednog limuna. Ako želite, možete da dodate i malo meda kako bi imalo bolji ukus. Ako nemate bosiljak, u toplu vodu bez kuvanja možete da dodate malo limuna i soli. Ove napitke potrebno je piti tri puta dnevno, 2 do 3 dana.

4. Banana i med

Zahvaljujući lekovitim svojstvima meda i banana, ovim napitkom ćete se brzo rešiti kašlja i bola u grlu.

Priprema:

Oljuštite dve banane i zgnječite ih drvenim priborom. Stavite ih u činiju za kuvanje i dodajte 400ml zakuvane vruće vode. Kada se smesa ohladi dodajte 2 kašike meda. Ovaj napitak možete da pijete do 4 puta na dan.

4. Umirujući čajevi za umirivanje grla i ispiranje

Za ispiranje grla ili piće, najbolji su domaći čajevi. Najbolje biljke za čaj u borbi protiv upaljenih krajnika su: kamilica, žalfija, slez, majčina dušica, listovi jagode, kupine i ribizla i matičnjak.