Umesto da jenjavaju sa letnjim danima, male boginje se i dalje šire Srbijom, pa su tako za za samo sedam dana u Srbiji, od 1. do 7. jula dijagnostikovane kod čak 31 osobe, te se ukupan broj od početka godine popeo na 181.

Zaraza je buknula uprkos visokoj temperaturi, a stručnjaci za "Blic" podsećaju da se radi o veoma kontagioznom oboljenju, što znači da se veoma lako prenosi, čak i glasnim govorom.

Novi slučajevi malih boginja su potvrđeni u Novom Pazaru, Beogradu, Loznici i Novom Sadu. Najviše ih je u Novom Pazaru - 23, i Beogradu šest, dok je u Loznici i Novom Sadu registrovan po jedan slučaj.

Zbog malih boginja epidemija je u Beogradu prijavljena u februaru ove godine, a u Novom Pazaru u maju.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar primarijus dr Šefadil Spahić, rekao je povodom ovolikog broja novoobolelih, da je to bilo za očekivati jer je loš stepen imunizacije.

"Sve je posledica nevakcinisanosti. Čim ne postoji dobra imunizacija, male boginje imaju dobro tlo. A one imaju i dobro seme, i lakše se prenose", kazao je dr Spahić.

Primarijus doktor Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu objasnila je da su novi slučajevi u Beogradu, koje je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio, bliski kontakti već potvrđenih slučajeva.

Ona podseća da su morbile veoma kontagiozno oboljenje koje se brzo širi, da se prenosi kapljično, pa da to može da se dogodi i glasnim govorom.

"Blizak kontakt i boravak u zajedničkim prostorijama omogućava njihovo širenje. Prenose se kapljično, a te kapljice se osim kijanjem i kašljanjem izbacuju i putem glasnog govora", kaže dr Maris.

Prenos putem kontaminiranih predmeta

Ovo oboljenje se može širiti i putem kontaminiranih predmeta, podseća dr Slavica Maris i dodaje da se to najviše dešava među decom.

"Deca igračke koje zajedno koriste, često stavljaju u usta", kaže ona i podseća da morbile uglavnom udišemo.

Osvrnula se i na visoke temperature, zbog kojih mnogi borave u klimatizovanom prostoru.

"Zbog vrućina se boravi u zatvorenom prostoru, i samim tim ostavruje bliski kontakt, što, takođe, može da bude jedan od razloga širenja zaraze", rekla je dr Slavica Maris.

Zarazne kapljice dva sata u vazduhu

Inače, kapljice koje produkuje obolela osoba prilikom kijanja ili kašljanja mogu da lebde u vazduhu do dva sata. Za ta dva sata svaka osoba može da se zarazi, rekla je ranije dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Kada ispari voda iz tih kapljica, i ostanu u tim takozvanim nukleosovim jezgrima, postaju lagane i mogu da lebde u vazduhu još najviše dva sata od kako su izbačene iz respiratornog trakta obolele osobe. Tako da, ako neka osoba koja nema imunitet stečen na morbile, prođe kroz tu prostoriju može da se zarazi. Na taj način se vrši prenos morbila sa jedne na drugu osobu vazduhom", kaže dr Begović Lazarević.

Plačna maska kod dece

Prim. dr Spahić je ranije objasnio da kod dece treba obratiti pažnju na plačnu masku.

"Male boginje počinju simptomima koji su slični prehladi, a karakteristična među tim prvim znacima je, takozvana plačna maska, odnosno pojava konjuktivitisa", rekao je dr Spahić.

I dalje na snazi pooštrene mere

Оd 7. februara u Srbiji su snаzi pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа.

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje sedam do 18 dana.

Simptomi

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od sedam do 18 dana, dolazi do:

 • pojave povišene telesne temperature
 • sekrecije iz nosa
 • kašlja
 • konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).
 • Nabrojani simptomi malih boginja traju dva do četiri dana, posle čega dolazi do:
 • skoka telesne temperature (preko 40°C)
 • pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu
 • ospe se potom šire na trup i ekstremitete

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus, a da toga nije ni svesna!

Komplikacije

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su:

 • zapaljenje pluća (pneumonija)
 • zapaljenje srednjeg uha
 • dijareja
 • zapaljenje mozga
 • gubitak vida

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Male boginje jedne su od najzaraznijih infekcija, a uspešno se preveniraju MMR vakcinom.

BONUS VIDEO:

Da li MMR vakcina izaziva autizam?  Kurir TV

(Blic/Yumama/Nataša Zlatković)