Epidemija morbila je pre oko dva meseca prijavljena u Beogradu, a u poslednjih nekoliko dana i u Nišu i u Novom Pazaru, dok je lokalna epidemija prijavljena i u naselju Padinska Skela u Beogradu.

Koliki je broj obolelih je u emisiji 150 minuta na TV Prva otkrila epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević.

"Zaključno sa današnjim danom na teritoriji Beograda je potvrđeno obolevanje kod 60 osoba, epidemija za grad Beograd je prijavljena 22. februara. Mnogi ne razlikuju termine prijavljivanja i proglašavanja epidemije, to su dve različite stvari. Epidemija se proglašava kada je u pitanju bolest od većeg javnog zdravstvenog značaja i proglašenje radi ministar zdravlja na predlog Instituta Batut. Kada govorimo o Srbiji, prijavio je epidemiju Beograd, Pančevo, Niš. Ukupno je uz Beograd gde je potvrđeno 60 slučajeva, još 25 u ostalim delovima Srbije prema poslednjim informacijama".

Na pitanje da li je zabrinjavajuće to što u Beogradu ima 60 slučajeva obolevanja od malih boginja, dr Begović Lazarević kaže da je zabrinjavajuć već i prvi slučaj obolevanja.

"Zabrinjavajuće je i prvi slučaj kada se pojavi zato što smo prihvatili plan za eliminaciju malih boginja jer je to potpuno ostvarljiv zadatak ako bismo postigli obuhvat MMR vakcinom i kod dece u drugoj godini i među predškolcima od 95 odsto, što nažalost od 2012/2013. ne postižemo. U poređenju sa velikom epidemijom koju smo imali 2017/2018. godine kada je obolelo oko 6.000 ljudi u Srbiji, ovo nije neka cifra, ali i prvi potvrđen slučaj morbila za sobom povlači određene aktivnosti, pre svega intenziviranje vakcinalnih kartoteka i pozivanje sve nekompletno vakcinisane dece da se zaštite. Čim se pojavi prvi slučaj, to je znak da virus postoji, da je prisutan i cirkuliše, pošto pričamo o jednom od najzaraznijih virusa, on će sigurno izazvati oboljenje kad dopre do osetljive osobe. Tim obuhvatom od 95 odsto gradimo bedem da se zaštite osobe koje iz objektivnih razloga ne mogu da budu vakcinisane".

Epidemiolog dr Begović Lazarević je objasnila i kada je obolela osoba zarazna.

"Kod malih boginja osoba počinje da bude zarazna dan pre nego što će dobiti boginje. Počinje povećanjem telesne temperature, tako da i jedan dan dok je potpuno zdrava, a sutra će dobiti temperaturu, osoba već postaje zarazna. Jedna osoba kada se pojavi u osetljivom okruženju može da zarazi čak do 18 osoba sa kojima ostvari kontakt, jako se lako širi, zato je važno da vakcinacijom podignemo imunitet".

Doktorka je istakla da osoba nakon primanja dve doze MMR vakcine stiče trajan, odnosno doživotan imunitet, ali ističe da je veliki broj roditelja koji "više veruju dr Guglu" i zato ne vakcinišu decu.

"Male boginje ili morbile su virusna infekcija, kod nas je vakcina u upotrebi od 1971. godine. Nikada nije bilo problema sa tim, do poslednjih desetak godina, i kod nas je nastupila takva klima da mnogi roditelji više veruju 'doktoru Guglu' i donose zaključke na štetu svoje dece, a toga nisu svesni. Većinom su svi oni vakcinisani u detinjstvu, a došli smo u situaciju da se postavlja sumnja u bezbednost vakcine, a one kao imunobiološki preparati prolaze mnogo rigorozniju kontrolu nego svi ostali lekovi koje začas uzmemo i ne gledamo nuspojave".

Male boginje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene komplikacije, a doktorka je pojasnila i kakve.

"Male boginje mogu da imaju tešku kliničku sliku sa komplikacijama kod male dece, mlađe od pet godina i kod starijih od 20 godina. To može da bude i zapaljenje pluća, tako da je to jedna od češćih komplikacija, proliv, povraćanje, zapaljenje srednjeg uha, a jedna od ozbiljnijih komplikacija, otprilike jedan od 1.000 obolelih će dobiti vrlo ozbiljnu komplikaciju u vidu zapaljenja mozga koja može ostaviti trajne posledice ako osoba preživi. A jedna od veoma retkih, skoro 20 puta ređa komplikacija je takozvani subakutni sklerozirajući panencefalitis, to je jedno oboljenje koje potpuno uništava mozak, gde nema leka i uvek se završava smrtnim ishodom. Sva sreća, retko je, a javlja se kod dece koja su dobila morbile dok su bila mala, dve-tri godine, može da prođe i sedam i deset godina dok ne krenu prvi simptomi te devastirajuće bolesti".

Dr Begović Lazarević je za kraj objasnila i kako se leče male boginje.

"Male boginje se, kao virusno oboljenje, leče simptomatski, snižavanje temperature, ako se za zapaljenje pluća dokaže da je bakterijska infekcija uključuje se antibiotik, ali prvenstveno mirovanje, simptomatska terapija i tek po proceni lekara, ako se na to nakalemi bakterijska infekcija, dolazi u obzir antibiotik".

BONUS VIDEO:

Male boginje: Dr Saša Milićević Kurir TV

(Yumama/N. Z.)