Vakcinacija dece MMR vakcinom u Srbiji opala je za 30 odsto, a epidemiolozi kažu da je vreme da se hitno reaguje, jer samo ukoliko je vakcinisano više od 95 odsto mališana postoji mogućnost kolektivnog imuniteta. Gostujući u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i savetnik Unicefa za imunizaciju dr Dragoslav Popović objasnio je zbog čega je slab odziv na vakcinaciju opasno.

"Ne vidimo više neke bolesti i jednostavno mislimo da nema potrebe da se vakcinišemo. Upravo je to slučaj sa morbilima, a imamo vraćanje bolesti svakih pet godina. U tom periodu procenat nevakcinisane dece poraste za 20 odsto i mi dobijamo jednu generaciju mališana koja su nevakcinisana, a ona automatski postaju žarište te nove epidemije", kaže dr Popović.

Najveći problem, smatra, da su zablude roditelja i loša komunikacija.

"Čitav problem je nastao zbog povezivanja MMR vakcine i autizma između kojih apsolutno ne postoji nikakva veza, kao ni između autizma i bilo koje druge vakcine. Mi o autizmu nismo dovoljno znali, a sada znamo. Simptomi autizma se ispoljavaju mnogo pre nego što deca prime tu vakcinu. Ono što jeste činjenica je da je i deci sa autizmom zaista potrebna vakcina, jer virus ne bira", objasnio je doktor.

Vakcina, deca
Shutterstock Vakcinacija

Popović je preporučio i ženama koje planiraju trudnoću da se vakcinišu :

Ženama koje nisu primile MMR kao deca i nisu preležale boginje savetuje se da vakcinaciju obave pre nego što ostanu u drugom stanju, jer ukoliko se zaraze rubeolom ona može biti opasna za plod i u tim slučajevima trudnoća mora da se prekine. Naglašavam, i odraslima treba MMR vakcina, ali oni nisu prioritet, već deca do pet godina".

Na pitanje koja deca ne bi smela da se vakcinišu, dr Dragoslav Popović je rekao:

"U pitanju je jedan ili dva posto mališana, a to su deca koja imaju potvrđene imunodeficite, jer ovo je ipak živa vakcina, kao i deca koja imaju neku vrstu alergija i autoimunu bolest. Jako je važno da imamo sve informacije i da se ponašamo onako kako naša stručna uputstva nalažu", zaključio je predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i savetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović u "Uranku“.

(Yumama)