Sezona virusa još uvek traje, već su počele i alergije, a u vrtićima je i dosta slučajeva konjunktivitisa među decom.

Ima dosta konjunktivitsa, naročito je rasprostranjen u toj dečjoj populaciji. Ima puno virusnih konjunktivitisa, a i alergija, tako da roditelji stalno gledaju kakve su deci oči, malo su se uspaničili. Međutim, nema razloga za paniku, svake godine se javljaju ti konjunktivitisi u ovom periodu, ove godine u malo većoj meri", rekao je u emisiji 150 minuta na TV Prva pedijatar dr Saša Milićević.

Simptomi

On je objasnio i koji su simptomi karakteristični za konjunktivitis.

"Crvene oči zato što nastaje zapaljenje konjunktiva, dete bude neraspoloženo, javlja se svrab, onda taj svrab tera da se još više češu, onda oči budu još više crvene i tako nastaje jedan začarani krug. Retko kad je to praćeno nekom temperaturom ili nekim snažnim drugim simptomima. Često bude suzenje očiju, osoba koja ima konjunktivitis kada ujutru ustane nekad se desi da ne može da otvori oči, ako ima puno krmelja kako to narod kaže, tako da su to osnovni simptomi, ne može da se promaši da je u pitanju konjunktivitis".

Vrste konjunktivitisa i lečenje

Pedijatar kaže da je u najvećem broju slučajeva u pitanju virusni konjunktivitis koji sam prođe.

"To su banalni virusi koji traju tri do pet, nekad sedam dana, ako se ne unese neka sekundarna infekcija tim trljanjem, deca prljavim ručicama trljaju oči pa pored tog virusa nakače i neku bakteriju, ali to prođe samo", kaže dr Milićević, dodajući da alergijski konjunktivitis može da traje duže.

"Alergijski konjunktivits može da traje duže, ali prilično dobro reaguje na terapiju antihistaminicima, ali i tu može da se pojavi sekundarna infekcija opet zbog tog svraba. Postoji i bakterijski konjunktivitis koji je možda malo uporniji, a najopasniji je zapravo konjunktivitis koji se javlja kod beba, takozvani neonatalni, koji može da nastane zbog više različitih vrsta bakterija, zbog kapi koje se stavljaju. Tu nekad čak mora da se da i venska terapija lekovima, obično su to najozbiljnije forme konjunktivitisa".

Doktor kaže da roditelji nekad iz straha da se detetu ne pojavi konjunktivitis unapred namažu detetu mast, ali ne savetuje da se to radi.

"To ne treba raditi jer te antibiotske masti propiše lekar kada je u pitanju bakterijska infekcija konjunktivitisa, ovako nema neki efekat, preventivni pogotovo. Oči mogu da se ispiraju fiziološkim rastvorom, iz spoljnog ugla oka ka nosiću, treba okice brisati maramicom ili tupferom i bilo bi dobro da dete za to vreme ne ide u vrtić. Treba objasniti detetu da će to proći, iako je neprijatno. Ispiranje kamilicom može da bude nekad korisno, a može da bude i nezgodno, posebno ako je alergijski konjuktivitis, može da se napravi i veći problem, ako osoba recimo ima alergiju na polene trava, tako da to možda treba izbeći".

Prenošenje

Dr Milićević kaže da se konjunktivitis veoma lako prenosi, izuzev alergijskog.

"Lako se prenosi, vrlo je infektivna bolest, prenosi se i direktno, a pogotovo preko tih igračkica, decu svrbe okice, oni dirnu, posle drugo dete može sebi to da prenese. Vrlo su infektivni, pogotovo virusni, bakterijski takođe, ali virusni su jako infektivni. Alergijski konjunktivitis nije infektivan i tada nema potrebe da se dete izdvaja iz kolektiva", poručio je pedijatar.

BONUS VIDEO:

Saša Milićević pulmolog i pedijatar za Kurir OTKRIO KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE Kurir TV

(Yumama/N. Z.)