Infekcije srednjeg uha su uzrokovane bakterijama ili virusom koji inficira tečnost koja se tu nakupila. Ove infekcije se često dešavaju kada dete ima prehladu, alergiju ili bolesti gornjih disajnih puteva. Infekcije uha mogu biti bolne i uzrokujui poteškoće sa spavanjem ili sluhom. Nažalost, one su takođe jedna od najčešćih infekcija kod dece.

Umetanje cevčica u uvo je tretman za hronične infekcije uha. Evo kada se koriste kako prenosi Mejo klinika.

Šta su ušne cevčice?

Cevčice za uši su sićušni, šuplji cilindri napravljeni od meke plastike. Postavljaju se u bubne opne i omogućavaju da vazduh cirkuliše između spoljašnjeg i srednjeg uva.

Da li su ušne cečice česte kod dece?

Miringotomija, postupak umetanja ušnih cevčica, najčešći je hirurški zahvat koji se izvodi kod dece. Deca imaju veći rizik od curenja nosa i infekcija uha jer su njihove eustahijeve cevi kraće i uže od onih kod odraslih. Pošto eustahijeve tube kod dece nisu toliko razvijene,  lakše se upale ili iritiraju. To dovodi do infekcije uha. Cevčice za uši pomažu da se smanji pritisak koji se stvara tokom infekcije ili da se u potpunosti spreči infekcija. Iako je postupak češći kod dece, umetanje ušnih cevi takođe može pomoći odraslima koji imaju ponavljajuće infekcije uha.

Kako da znam da li su mom detetu potrebne?

 Ako je dete imalo nakupljanje tečnosti u ušima najmanje tri meseca, lekar može da preporuči test sluha da proveri da li dete ima neki gubitak sluha. Za odrasle, najčešći simptomi koji se mogu rešiti sa ušnim cevima su prigušen sluh i pritisak u ušima. Ovi simptomi mogu izazvati osećaj neravnoteže ili vrtoglavice - poput ljuljanja u čamcu - ako se tečnost nakuplja u jednom uhu, ali ne i u drugom. U ovim slučajevima, postavljanje ušne cevi pomaže osobi da povrati ravnotežu.

 Kako se postavljaju?

Proces postavljanja ušnih cevi je jednostavan i brz. Hirurg pravi mali rez u bubnoj opni da bi isisao tečnost iz srednjeg uva. Zatim se mala cevčica ubacuje u otvor kako bi se uho provetrilo i sprečilo nakupljanje tečnosti u budućnosti. Pacijenti osećaju malo ili nimalo bola.

Mala deca često ne mogu mirno da sede tokom procedure, pa se ušne cevi ubacuju u operacionoj sali, u anesteziji. Cela procedura traje manje od jednog minuta. Obično je potrebno više vremena da se deca uspavaju nego da se cevčice stave u uho. Preporučuje se roditeljima da zadrže decu kod kuće ostatak dana nakon operacije, ali mogu i da se nesmetano vrate u školu ili vrtić sledećeg dana.

Da li ušne cevi pružaju olakšanje?

Da. Za mnoge pacijente, olakšanje od bola i nelagodnosti od infekcije srednjeg uha je skoro trenutno. Kada se tečnost ukloni i pritisak se smanji, pacijenti se obično odmah osećaju i čuju bolje. Svaka vrtoglavica se takođe odmah popravlja. Deca posle zahvata nemaju stalni bol, pa se većina ponaša bolje, nije tako zahtevna i dobro spavaju.

Da li ušne cevčice ispadaju?

Da, cevi za uši su napravljene da ispadaju same. Vremenom, bubna opna zarasta, gurajući cev u ušni kanal. Ušni vosak ga pomera ka spoljašnjem uhu. Većina cevčica ostaje u ušima dece oko godinu dana. Za odrasle, to je oko šest meseci.

Deci će možda biti potrebno ponovo da se postave cevčice ako počnu da imaju infekcije uha nakon što originalne cevčice ispadnu. Ako je potreban drugi set, lekar može da preporuči i uklanjanje adenoidnih žlezda. Ovo su dva mala jastučića tkiva koji se nalaze na zadnjoj strani nosa. Eustahijeve cevi dreniraju uši sa obe strane adenoida. Ako su adenoidi uvećani, oni mogu da blokiraju drenažu i izazivaju infekcije uha.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_