Koliko je opasna kap vode u uhu koja neće da izađe i šta treba činiti u takvim situacijama? Ako do ovoga dođe, nekoliko saveta u ovom tekstu će vam biti od pomoći!

Prvo i osnovno je da ne paničite, jer kap vode u uhu nije opasna, premda je verovatno da će vašem detetu biti neugodno i neprijatno. Veoma su retki slučajevi kada ovako mala količina vode može da izazove infekciju koja će biti praćena bolom. Čak iako do ovoga dođe, infekcije uveta se leče kapima i ne izazivaju trajna oštećenja.

Ušni kanal vašeg deteta nije linearan, pa tako voda koja u njega dospe neće baš sama naći put natrag. Ušni kanal ima nekoliko izbočina i udubljenja koje često otežavaju isticanje vode. Bubna opna se nalazi na kraju slušnog kanala, ali nije postavljena vertikalno nadole, već ide ovalno unazad i tu leži najveći rizik od nakupljanja vode. Ako pokušate da uklonite vodu iz uha vašeg deteta pamučnim štapićem ili drugim oštrim predmetom, lako možete povrediti bubnu opnu. Takva povreda može biti bolna i na ovakvim mestima nastaju infekcije.

Prva pomoć koju roditelji mogu da sprovedu je da "protresu" ušne kanale kako bi voda izašla. Stoga, vi i vaše dete možete da se prisetite skakanja na jednoj nozi i zajedno to da izvedete. Najbolje je da vaše dete nagne glavu na stranu uveta sa vodom i uz malo sreće problem će se vrlo brzo rešiti.

Ako to ne pomogne, možete pokušati da nežno ugurate komad peškira u uvo da upijete vodu. Maramica koju imate pri ruci takođe može pomoći. Ona može bolje upijati vlagu, a ne tako dobro kao peškir. Ipak, i ovde je potreban oprez. Pošto je unutrašnjost ušnog kanala veoma ranjiva, nikada ne bi trebalo da gurate ove predmete duboko u ušne kanale.. Nemojte koristiti nikakve tvrde ili šiljate predmete. Ako se voda zadržala i sledećeg dana, razlog može biti nagomilan ušni cerumen i tek tada bi trebalo konsultovati doktora, odnosno ORL specijalistu.

 BONUS VIDEO:

Letovanje sa decom Twitter/Minjica80

Izvor: Yumama