Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti ORL specijaliste: Kada dete zaboli uvo na moru

More, sunce, peskovite plaže... uživanje na svakom koraku, a onda dete iznenada zaboli uvo. Šta raditi u takvoj situaciji? Kako pružiti detetu prvu pomoć?

  Izvor: Foto: Shutterstock

O tome smo razgovarali sa dr sci med. Ivanom Baljoševićem, ORL specijalistom sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu.

Zašto se uvo zapuši kada dete duže vreme ostane u vodi?

- Postoje dva razloga. Najčešće se dešava kada ušna mast ili cerumen, koji se nalazi u ušnom kanalu - nabubri pod uticajem vode. To može da stvara neprijatan osećaj zapušenosti uva i delimično oslabljenog sluha. Tada je dovoljno ukapati troprocentni rastvor hidrogena nekoliko puta u uvo. Ukoliko nema poboljšanja, treba izvršiti ispiranje uva vodom u najbližoj ambulanti. Drugi, ređi razlog može da bude početna upala srednjeg uva. Obično je praćena i zapušenim nosem, osećajem nelagodnosti i bolovima u srednjem uvu. U tom slučaju, neophodno je konsultovati lekara radi daljeg lečenja. 

Šta raditi kada dete zaboli uvo na moru?

- Bolovi u uvu kod dece su najčešće znak početne infekcije uva i treba ih uvek ozbiljno shvatiti. Najbolje je odmah dati analgetik u obliku sirupa (Brufen, Febricet, Paracet, Eferalgan, itd.), a zatim potražiti pomoć lekara.

Povezane vesti

Šta obavezno treba poneti od lekova na put?

- Svaka klimatska promena, bez obzira da li se radi o odmoru na moru ili planini, nosi rizik od pojave virusnih infekcija. Zato je poželjno poneti sirup protiv bolova i temperature (Brufen, Febricet, Paracet, Eferalgan, itd.). Ukoliko putujete u inostranstvo, a znate da su vam deca sklona infekcijama nosa, grla ili uva, zgodno je poneti i antibiotski sirup. Naravno, u konsultaciji sa lekarom. To, pre svega, iz praktičnih razloga, jer su kod nas lekovi mnogo jeftiniji i dostupniji nego u drugim zemljama.

Da li dete koje ima ventilacionu cevčicu može slobodno da se kupa?

- Ventilacione cevčice, koje se ugrađuju u bubnu opnu, vrše funkciju ventilacije srednjeg uva (odnosno obezbeđuju ulazak vazduha u srednje uvo). Prečnik cevčice obično iznosi samo 1,1 milimetar, ali je i to dovoljno za ulazak vode u srednje uvo i razvoj infekcije.

Deca sa ventilacionim cevčicama treba da izbegavaju kupanje u rekama i jezerima. Mogu da se kupaju u bazenima sa slatkom vodom, ali je potrebno da imaju zaštitu od vode u vidu gumene kape ili čepića za uši. Prema skorijim istraživanjima, morska voda ne izaziva smetnje kod dece sa cevčicama, pa zaštita nije neophodna. Inače, u svim slučajevima je zabranjeno ronjenje, jer dolazi do promene pritiska u nosu i ušima, a voda sigurno ulazi u srednje uvo.

Povezane vesti

Zašto deci "procuri" nos posle par dan boravka na moru? Da li treba dati antibiotik?

- Curenje iz nosa bistrog, vodenastog sekreta, može da bude izazvano mnogim faktorima. Pre svega, slana voda u toku plivanja ulazi u nos i sinusne šupljine i vrši dreniranje sekreta. To je najčešći i najbezazleniji razlog. Takođe, mogu da se pojave i alergijske promene, koje su praćene i povremenim kijanjem i svrabom u očima. Alergijske promene se tretiraju antihistaminskim lekovima (Pressing, Loratadin, Claritine, Aerius, itd.). Početna virusna infekcija ili, popularno, kijavica - takođe može da izazove curenje iz nosa. Takva infekcija se ne leči antibioticima, jer prolazi spontano za tri do pet dana.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica