Anksioznost je stanje koje je praćeno osećajem tenzije, brigom, ali i nekih fizičkim promenama poput povišenog krvnog pritiska. Ljudi, ali i deca koja pate od anksioznosti često imaju misli i brige koje se ponavljaju, koje ne mogu da izbace iz glave, i zbog toga izbegavaju pojedine situacije.

Ovo stanje može da se manifestuje i nekim fizičkim simptomima, poput znojenja, tremora, vrtoglavice ili ubrzanog rada srca.

Pošto se čini da je sve više dece koja pate od anksioznosti, dečji psiholog Džejmi Bloč je na svom Instagramu objavila šest najčešćih simptoma anksioznosti kod dece.

  1. Fizički simptomi, odnosno dete se žali na bolove u stomaku, "leptiriće" u stomaku, glavobolje.
  2. Izbegavanje aktivnosti – dete ne želi da radi nešto ili ne želi da ide na određena mesta, aktivnosti, na primer, u školu ili na neku žurku.
  3. Stalno traži razuveravanje – neprestano postavljanja pitanja i traži pojašnjenja vezana za istu temu.
  4. Česti i ozbiljni izlivi besa – neraspoloženje, iritabilnost ili plakanje.
  5. Poteškoće sa spavanjem – potreba za više kontakta sa roditeljima tokom večeri, problemi da dete zaspi, da ostane u stanju sna ili se probudi rano.
  6. Nemir ili problemi sa koncentracijom.

Kako je psiholog istakla u opisu svoje objave, telo ima tri prirodne reakcije na stres – bori se, beži ili se zamrzni. To su prirodne reakcije tela kada smatramo da smo u opasnosti, bilo na fizičkom ili emocionalnom nivou.

Psiholog Bloč je istakla da je roditeljima lakše da prepoznaju kada se kod deteta javi bori se ili beži reakcija, jer je ona reaktivnija. S druge strane, odgovor tela "zamrzni se" je teže prepoznati.

"Ovakva reakcija dovodi telo u stanje nepokretljivosti. To znači da dete deluje kao da normalno funkcioniše, ali mnogo sporije, što može da deluje kao letargija ili lenjost. Ako nismo svesni simptoma, možemo nesvesno da zanemarimo dete u nekim situacijama kada smo mu potrebni", poručila je Bloč.

BONUS VIDEO:

Tehnike za prevazilaženje anskioznosti tiktok/anxiety_fitness

(Yumama/N. Z.)