Izlivi besa, odnosno tantrumi normalna su faza razvoja posebno kada dete tek uči šta su emocijie. Iako je takvo ponašanje izuzetno stresno za roditelje, ono jednostavno vremenom prođe samo od sebe. Međutim, ako dete nakon toga i dalje ne može da kontoliše bes, onda je to znak ozbiljnog problema. Psiholozi objašnjavaju da postoji nekoliko znakova koji jasno ukazuju na to da dete ima određene probleme sa kontrolisanjem besa koji nisu prolazni.

Kao jedan od najvažnijih znakova psiholozi ističu trajanje tantruma duže nego što je to očekivano za detetov uzrast. Kako donosi portal Family Resources, normalno je da deca imaju izlive besa dok su mala, ali oni obično prestanu oko šeste godine.

Do tada je većina dece sposobna razumeti svoje emocije ili ih barem mogu mnogo bolje kontrolisati. Izllivi besa često su posledica umora ili pokušaja traženja pažnje. Ako dete nastavi sa takvim ponašanjem ili ima problem sa ljutnjom onda je to znak nekih drugih ozbiljnijih problema, kažu psiholozi.

Osim toga, ako primetite da dete pokazuje velike frustracije svaki put kada ne može ili ne zna da reši neku situaciju, onda je to isto razlog za brigu. Naime, svako se povremeno iznervira ako ne može da reši neki zadatak ili izgubi u društvenoj igri, ali preterano burna reakcija zbog sitnice ukazuje na problem. Ne samo da su ispadi besa temeljeni na frustraciji potencijalno opasni, takođe mogu odvratiti dete od toga da nauči kako ne može uvek da ima sve što želi, da uvek pobeđuje i bude prvi u svemu, a to su osnovne socijalizacije.

Svađa, tuča, dečaci, deca
Shutterstock Dečaci se svađaju

Osim ova dva najčešća znaka, kod deteta koje ne može kontrolisati svoje izlive besa takođe se javljaju sledeće promene:

  • uvek krivi druge za svoje greške
  • sklono je agresivnom ponašanju
  • njegovi prijatelji ga izbegavaju ili sve češće isključuju iz društva
  • sklono je svađama sa roditeljima, a često koristi i uvredljive reči
  • treba mu mnogo vremena da se smiri nakon određene situacije

Psiholozi upozoravaju da bi roditelji, u slučaju da primete da se kod deteta često javljaju spomenuti problemi, trebalo na vreme da odu kod psihologa kako bi odredili o čemu se zapravo radi. Jer vrlo brzo takav vid ponašanja može da bude usvojen i kasnije, što najviše utiče da izgradnju agresivne ličnosti.

(Yumama)