Stručnjak za mentalno zdravlje mališana do pet godina, Mišel Šarije, majka je deteta od dve godine, a na osnovu svog znanja u oblasti mentalnog zdravlja, sa svojim naslednikom nikada ne radi sledećih pet stvari.

1. Ne odbacujem njegovo iskustvo

Prva stvar koju mama Mišel nikada ne radi je da odbacuje emocionalno iskustvo svog sina. "Ako ima neko emocionalno iskustvo, bez obzira na to koliko smešno ili preterano dramatično mi deluje, neću to odbaciti. To što je mali njegovo iskustvo ne čini manje realnim niti validnim za njega".

Objasnivši na primerima, mama Šarije je objasnila da to znači da ne govori stvari "nije to ništa strašno" ili "baš se ponašaš kao beba sada".

Stručnjak za mentalno zdravlje ovo ne radi sa decom TikTok/ michellecharriere_

2. Ne kažnjavam ga izolacijom

Kada je u pitanju kažnjavanje dece, neki ljudi imaju pomalo drastične metode sa kojim se Mišel kao stručnjak za mentalno zdravlje ne slaže. Ona ističe da, recimo, nikada ne "izoluje" dete za kaznu.

"Ne šaljem ga u drugu sobu ili u ćošak kao vid kazne. Da, postavljam granice u vezi sa ponašanjem koje nije prikladno ili nije bezbedno. Ali uvek to radim tako da održimo bliskost i emocionalnu povezanost".

3. Ne treniram ga da sam spava

Ova mama kaže da nikada neće isprobavati nikakve treninge za spavanje na svom detetu. Ona ističe da polako razvija rutine i zdrave obrasce spavanja, ali ne želi da pusti sina da plače kako bi ga naterala da se sam uspava.

4. Nikad ne idem da se ne pozdravimo

Mišel kaže da se nikada ne iskrada iz kuće kada negde ide, već se uvek pozdravi sa sinom. "Iskradanje može da učini da deca budu uvek na oprezu i anksiozni zbog odvajanja", poručuje stručnjak za mentalno zdravlje.

Zbog toga se ona uvek sa detetom pozdravi, tj. javi mu se kada izlazi, čak i ako se zbog toga uznemiri.

5. Nemam očekivanja u socijalnim situacijama

Peta i poslednja stvar koju Mišel nikada ne radi sa svojim sinom je da očekuje da se "zagreje" u socijalnim situacijama brže nego što je to njemu prijatno. "To znači da kada upoznamo nove ljude ili idemo na nova mesta, on je zakačen meni za noge i sve vreme je u mojoj blizini, a ja ga ne ’guram’ od sebe dok sam nije spreman", kaže stručnjak za mentalno zdravlje.

Ona je na kraju poručila da se trudi da ostane smirena i prati signale u ponašanju svoje deteta, dok ga istovremeno ohrabruje i podržava da istražuje, ali samo onoliko koliko je njemu to prijatno.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)