Prema statističkim podacima, svako deseto dete uzrasta od dve do tri godine škrguće zubima u snu. To škrgutanje ili škripanje zubima se medicinskim rečnikom naziva bruksizam, a dobra vest je da većina dece preraste ovaj problem.

Škripanje zubima se dešava najčešće kada je dete u dubokom snu ili je pod stresom.

Uzroci bruksizma

Stručnjaci još uvek nisu sasvim sigurni šta tačno izaziva bruksizam, ali navode nekoliko mogućih uzroka.

Recimo, u nekim slučajevima se dešava da deca škrguću zubima jer im gornja i donja vilica još uvek nisu u pravilnom položaju, pa tokom noći ne mogu da "nameste" zubiće. Osim toga, ponekad ova pojava može da bude i znak da dete boli uvo ili zub, te da pokretima stiskanja vilice zapravo pokušava sebi da olakša taj bol.

Stres se takođe navodi kao jedan od uzroka bruksizma, pa ako vaše dete škrguće zubima, razmislite da li je skoro prošlo ili još uvek prolazi kroz neku veliku promenu ili životnu fazu koja je za njega stresna – promena škole, učitelja, nastavnika, dobijanje mlađeg brata ili sestre, polazak u vrtić...

Bruksizam se često javlja kod hiperaktivne dece, ali i kod one koja uzimaju neke lekove ili imaju medicinske probleme poput cerebralne paralize.

Posledice bruksizma

Bruksizam u najvećem broju slučajeva nema neke ozbiljnije posledice, ali postoje primeri kada su se kao posledice javile glavobolje ili bolovi u ušima.

Takođe, u zavisnosti od toga koliko je agresivno škrgutanje zubima i koliko dugo traje, može da ošteti i zubnu gleđ i izazove probleme sa kostima lica i vilice, kao što je bolest temporomandibularnog zgloba, mada se to kod dece javlja veoma, veoma retko.

Kako prepoznati bruksizam

Deca koja škrguću zubima često toga nisu ni svesna, zato su ukućani ti koji najpre prepoznaju problem. S tim u vezi, obratite pažnju na to da li se čuje zvuk škripanja zubima dok dete spava, da li se mališan žali na bol u vilici inače ili nakon buđenja, kao i da li se žali na bol pri žvakanju.

Takođe, ako se dete i ne žali na ove bolove, ali vi imate utisak da dete često stiska vilicu, najbolje je da ga odvedete kod stomatologa koji će proceniti situaciju prema stanju zuba.

Kako pomoći detetu

Kao što smo rekli, većina dece preraste bruksizam, ali dok se to ne desi, evo šta su moguća rešenja.

U slučajevima kada stomatolog proceni da škrgutanje može da ošteti zube, prepisaće štitnike za zube, poput onih koje nose sportisti.

Takođe, topla kupka pred spavanje, umirujuća muzika ili čitanje knjige mogu da opuste dete pred spavanje i tako ublaže škrgutanje zubima u snu.

Ako sumnjate da je uzrok bruksizma kod deteta stres, onda je najbolje da porazgovarate sa njim o tome kako se oseća i zašto, te tako pokušate da mu pomognete. Ukoliko je problem složeniji i ne znate kako da pomognete detetu, možete potražiti i pomoć psihologa.

BONUS VIDEO:

Zašto su stalni zubi žuti Opis: Zašto stalni zubi izgledaju žuto TikTok/ weisstorortho

(Yumama/N. Z.)