Deca vole igračke, to je sasvim normalno, pa se njima igraju, nose ih po kući, spavaju s njima, ponekad i žvaću, balave po njima... Zbog sve toga vremenom postaju prljave i potrebno ih je oprati i dezinfikovati – čak i ako nisu vidljivo prljave, mogu na sebi imati razne bakterije, alergene, buđ...

Otkrivamo vam najbolje načine za čišćenje i dezinfekciju dečjih igračaka od različitih materijala.

Čišćenje plastičnih i igračaka za kupanje

Čvrste, plastične igračke lako se mogu oprati i u mašini za sudove – veće poređajte uobičajeno, a manje ubacite u neku vrećicu. Operite ih uobičajeno, a zatim ih posušite nekim peškirom.

Plastične igračke možete i da dezinfikujete vlažnom krpom i tropostotnim rastvorom hidrogena, piše goodhousekeeping.com. Nakon toga, kada se osuše na vazduhu, isperite igračke pod mlazom tople vode i pustite opet da se osuše, kako biste bili sigurni da nema ostataka hidrogena po njima.

Imajte na umu da su posebno problematične igračke za kupanje jer imaju otvor u koji ulazi voda, te se lako u njima i stvori buđ. Zato posle svakog korišćenja istisnite što više vode i ostavite da se igračke osuše na vazduhu. Ako primetite da se unutra stvara buđ, odmah ih bacite.

Čišćenje plišanih igračaka

Najčešće je bezbedno da ove igračke operete u mašini za veš, ali uvek obratite pažnju na etiketu gde piše kako se održava. Svakako, uvek ih možete ubaciti u jastučnicu koju ćete zatvoriti, kako biste zaštitili igračke. Perite ih na nekom "nežnijem" programu, sa mlakom vodom i sporijom centrifugom.

Ako sušite igračke u mašini, odaberite neki program sa ne tako visokom temperaturom, a ako ih sušite na suncu, postavite ih negde gde je toplo i birajte period kada ima više toplih dana zaredom jer je teško da se veće igračke osuše za jedan dan.

Takođe, obratite pažnju na to da plišane igračke nikada ne perete sa plastičnom kutijicom u koju idu baterije jer bi mogla da se ošteti od vode.

Kada je reč o plišanim igračkama koje ne smeju u mašinu, očistite ih vlažnom krpom koju nakvasiti mešavinom vode i deterdženta za sudove ili praška za veš. Ostavite da se suši na vazduhu ili malo ubrzajte sušenje fenom.

Ako treba da ih samo dezinfikujete, bez pranja, možete eliminisati bakterije i druge alergene tako što ćete polako preći preko igračke peglom na paru (najbolje onom za vertikalno peglanje), a zatim temeljno usisajte igračku.

Čišćenje elektronskih igračaka

Baš kao i, recimo, daljinski za TV, i elektronske igračke smeju da se čiste samo spolja. Najpre ih isključite, uklonite sve bakterije, a onda ih očistite vlažnom krpom nakvašenom rastvorom vode i deterdženta. Dobro očistite sve dugmiće, udubljenja, ali pazite da tečnost ne dođe u kontakt sa nekim električnim komponentama.

"Isperite" krpom nakvašenom samo vodom i ostavite da se osuši.

Ako je potrebno da dezinfikujete ove igračke, koristite krpicu nakvašenu alkoholom, a ako postoje šanse da dete ove igračke stavlja u usta, za svaki slučaj ih isperite vlažnom krpom.

Čišćenje drvenih igračaka

Drvene igračke su sjajne jer su napravljene od ovog prirodnog materijala, ali kada je u pitanju čišćenje, znajte da ne smete da ih potapate u vodu jer mogu da promene oblik ili izgube boju.

Za čišćenje drvenih igračaka je dovoljno da ih prebrište krpom nakvašenom toplom vodom uz malo blagog sapuna, a zatim ih isperite vlažnim sunđerom.

Kada je reč o dezinfekciji, koristite belo ili jabukovo sirće pomešano sa vodom, ostavite da se osuše na vazduhu ili prebrišite igračke suvom krpom.

Imajte na umu da nije bezbedno da koristite proizvode za čišćenje drvenog nameštaja ili maramice za dezinfekciju jer to može da bude toksično za dete.

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering

(Yumama/N. Z.)