Nicanje zuba, naročito onih stalnih, jedna je od prekretnica u odrastanju dece. Za roditelje to može da bude pomalo i stresno jer su ipak u pitanju zubi koje će dete imati tokom celog života, a opet, dok su mali, odgovornost o higijeni je na roditeljima.

Zbog toga mame i tate često imaju i osećaj krivice ako dete ima karijes ili žute zube. Međutim, ako ste primetili da su stalni zubi vašeg deteta pomalo žuti u odnosu na mlečne zube, niste jedini – ali nema razloga da brinete.

Ortodont dr Šira Tor iz Kalifornije je podelila na TikToku video u kojem je objasnila roditeljima zašto im stalni zubi mališana izgledaju žuto.

Zašto su stalni zubi žuti Opis: Zašto stalni zubi izgledaju žuto TikTok/ weisstorortho

"Da li ste primetili da su mlečni zubi vašeg deteta beli, ali kada niču stalni zubi, pitate se zašto su tako žuti?", započela je dr Tor. Ona je objasnila da postoji mnogo razlika između mlečnih i stalnih zuba, a jedna od razlika je i to da su stalni zubi nešto tamniji, žućkastiji.

"Mlečni zubi su veoma obli i veoma beli, dok su stalni zubi nešto ravniji i prirodno imaju neku žučkastu nijansu. A kako stalni zubi niču pored mlečnih, onda primetite tu razliku, što je sasvim normalno", poručila je.

Mnogi roditelji su joj se u komentarima zahvalili, ističući da ih je brinulo zašto su stalni zubi žuti.

"Mislila sam da ih ne peremo dovoljno dobro, hvala ti za ovo", "Drago mi je da sam ovo videla. Baš sam se nervirala jer su mojoj ćerki nikla dva prednja zuba i nikakvo pranje nije moglo da učini da izgledaju kao ostali, mlečni zubi", pisale su mame.

BONUS VIDEO:

Masaža umanjuje bol pri rastu zubića TikTok/1minmama

(Yumama/N. Z.)