Kada beba zuri jednom ili dvaput, misle da je to nasumično. Međutim, kada primete često buljenje u jednu stvar, osobu ignorišući sve oko sebe, prirodno je da se roditelj zabrine.

Da biste razumeli zašto vaša beba bulji, prvo morate da znate o njihovom vidu:

 • Kako su novorođene bebe osetljive na svetlost, njihova zenica postaje veoma mala kada su izložena jakom svetlu.
 • Stvari koje se nalaze u blizini bebe su lakše vidljive od stvari koje su udaljene. To je zato što je njihov centralni vid još uvek u fazi razvoja, dok je njihov bočni ili periferni vid razvijeniji.
 • Možda ćete videti bebino oko ukršteno ili kako će im otići u stranu tokom prva dva meseca.
 • Kada vaša beba napuni tri meseca, može da se fokusira na objekte koji se nalaze na udaljenosti od 15-20cm.
 • Kako vaša beba napuni pet meseci , ona razvija percepciju dubine, odnosno sposobnost da proceni koliko je bilo šta daleko od njih.

Zašto beba bulji?

Jednom kada razumete vid svoje bebe, postaje jasno da vaša beba bulji u ljude i predmete koji su im zanimljivi. Pošto vid vaše bebe još nije u potpunosti razvijen, više ih privlače svetle stvari, pokreti ili stvari kontrastnih boja. Zbog toga ćete često naći svoju bebu kako bulji u šarene stvari ili plafonske ventilatore. Kako vaša beba dostigne šestu ili osmu nedelju , njen vid je bolji nego ranije. U ovom trenutku počinju da se fokusiraju na lica, a sada se njihova preferencija gledanja pomera sa neživih predmeta na ljude.

U koje stvari bebe bulje?

Pitate se šta privlači pažnju vaše bebe? Pa, evo stvari koje vaša beba smatra vrednim gledanja:

1. Pokretni objekti

Gledanje u pokretne objekte kao što su ventilatori na plafonu stimuliše mozak vaše bebe koji se brzo razvija . Dakle, gledanje u pokretne objekte stvara stimulaciju i privlači pažnju vaše bebe, a takođe je važan deo vizuelnog razvoja vaše bebe.

2. Atraktivna lica

Vaša beba voli da bulji u privlačna lica čak i kada ima tri ili četiri dana. Neke upečatljive crte lica će vašoj bebi biti privlačne i zadržaće njihovu pažnju.

3. Jedinstvene karakteristike

Neke jedinstvene karakteristike lica ili predmeta će zainteresovati vašu bebu i zadržati njenu pažnju. Jedinstvena karakteristika mogu biti naočare, brada, šarena kosa ili svetla ili drugačija tekstura.

4. Kontrastne stvari

Možda ćete često naći svoju bebu kako bulji u kontrastne boje ili obrise dok ih zaintrigiraju.

5. Ništa

Ponekad vidite svoju bebu kako sa osmehom gleda u nebo, ispred sebe. Pitate se zašto bebe bulje u ništa i smeju se. Vid vaše bebe se razvija, tako da je normalno da gleda u prostore izvan dometa svog oka. Dakle, kada vidite da vaša beba bulji u ništa, znajte da to znači da vaša beba vežba svoj vid i oči da bi na kraju videla stvari.

Neki od uobičajenih razloga zbog kojih vaša beba bulji su:

1. Da upoznaju svet oko sebe

Vaša beba je rođena sa vidom 20/200. Dakle, da bi pogledali stvari koje se nalaze na daljini, oni moraju da zure da bi shvatili šta gledaju. Takođe, oni su fascinirani pokretnim stvarima, kao što su pokreti vaših usana/oka. Da bi upoznali vas i stvari oko njih, beba bulji.

2. Kada su umorni

Kada je vaša beba umorna ili pospana, bulji jer ne može prestati da gleda uzbudljive stvari oko sebe.

3. Za komunikaciju

Vaša beba ne može da komunicira sa vama rečima ili osmehom, pa bulji u vas da bi se povezala sa vama.

4. Kada ih nešto zanima ili privuče njihovu pažnju

Vaša beba će buljiti u sve što je fascinira ili zadržava njenu pažnju. Ponekad mogu nastaviti da gledaju i na jedinstvenu ili drugačiju stvar.

Zašto beba zuri u vas i druge članove porodice?

Da li ste se ikada zapitali zašto bebe bulje? Evo razloga zašto vaša beba bulji u vas i druge članove porodice:

1. Fascinirate ih

Vaša beba smatra da su lica fascinantna, pa bulje u vas i lica drugih članova porodice. To je takođe njihov način povezivanja sa vama.

2. Slušaju vaš glas

Vaša beba još uvek razvija svoj vid, tako da čuje vaš zvuk i okreće se prema vama. Prirodno ih privlači vaš glas.

3. Privučeni su vašim nakitom ili naočarima

Vašoj bebi je zanimljiv vaš nakit ili naočare ili neka druga stvar. Dakle, oni su privučeni njima i pažljivo ih gledaju.

4. Dobro im izgledate

Najčešći razlog zašto vaša beba bulji u vas ili druge članove porodice je taj što ste privlačni. Bebe vole da gledaju privlačna lica.

Zašto beba bulji u predmete i otvorene prostore?

Možda se pitate zašto vaša beba bulji u predmete ili otvorene prostore. U nastavku su navedeni neki razlozi za ponašanje vaše bebe:

Kada vaša beba bulji u predmete, to je zbog sledećih razloga:

 • Pokret – Vaša beba je fascinirana kretanjem.
 • Boja i tekstura – Svetle boje ili kontrastni uzorci zaintrigiraju vašu bebu. Dakle, vaša beba bulji u svetlucave predmete, jaka svetla i šarene predmete.
 • Novi/drugačiji predmet – Kada vaša beba vidi nešto novo ili drugačije, smatra da je to fascinantno.

Ponekad ćete videti svoju bebu kako bulji u ništa ili samo gleda u daljinu. To je zbog sledećih razloga:

 • Obrada okoline – Vaša beba upija okolinu i stvari u njenoj blizini. Njihov mali mozak obrađuje sve nove stvari koje vidi i razume.
 • Sve je fascinantno – Za vaše dete sve je novo i fascinantno. Dakle, šta god da privuče pažnju bebe, bilo da se radi o objektu ili otvorenom prostoru, oni bulje u to.
 • Samo proveravaju – Pošto je sve novo za vašu bebu, može da bulji u prostor da bi ga istražila.

Zašto beba bulji dok doji?

Novorođene bebe ili bebe stare nekoliko meseci imaju dovoljno razvijen vid da gledaju u lice svoje majke. Dakle, dok doje, one bulje u lice svoje majke ili uspostavljaju kontakt očima sa njom da bi komunicirale sa njom. Dakle, dok doji, vaša beba će buljiti u vas kako bi komunicirala ili uspostavila vezu sa vama.

Zašto beba zuri u plafon i svetla?

Vaša beba stalno bulji u plafon ili svetla. Iza ovoga stoji nekoliko razloga. Većina beba bulji u svetla ili plafon jer ne mogu da kontrolišu pokrete glave. Zbog slabog vida, bebe bulje u nešto svetlo ili nešto što se kreće. Ponekad plafon privlači njihovu pažnju zbog svojih linija, rasvetnih tela, ventilatora ili senki tela koje padaju na njih.

Zašto beba zuri u strance?

Vaša beba bulji u strance kada ste napolju, a vi se pitate zašto bebe bulje u ljude koje ne poznaje. To je zato što vaša beba smatra da stranci izgledaju drugačije ili slično članovima njene porodice, ili ih smatraju zanimljivim. Ponekad stranac može privući pažnju vaše bebe svojom posebnom karakteristikom ili dodatkom kao što su brada ili naočare.

Oči beba su veoma osetljive na svetlost. Dakle, kada su izložene jakom svetlu, bebine zenice se sužavaju. Jarka svetla takođe budi njihova čula i čini ih budnijima.

Centralni vid bebe raste, tako da mogu jasno da vide stvari u blizini i imaju poteškoća da vide predmete na daljinu, ili daleki objekti izgledaju mutno.

 • Beba može da razlikuje šare i teksture na osnovu svetlih i tamnih boja.
 • Takođe vole svetle boje i velike oblike.
 • Bebe vole da bulje u svetle predmete. To je razlog zašto su igračke za bebe jarkih boja.

Kada treba da brinete

Iako je buljenje normalno kod malih beba i često nema razloga za zabrinutost, još uvek postoje znaci na koje treba da pazite. Ako su ovi početni znaci prisutni kod vaše bebe, trebalo bi da se obratite pedijatru:

 • Oči vaše bebe izgledaju ukrštene ili ponekad nasumično lutaju.
 • Zenice vaše bebe imaju zamućeni izgled ili izgledaju bele.
 • Vaša beba ima dva meseca i još uvek ne obraća pažnju na lica.
 • Vaša beba ima četiri meseca i još uvek ne prati objekte u pokretu.

Mlade bebe se mnogo menjaju u prvoj godini. Vaša beba će razviti svoju vid i buljiti u različite stvari koje će posmatrati i razumeti. Međutim, ako primetite da nešto nije u redu ili ste zabrinuti zbog bebinog vida ili ponašanja, uvek je bolje da se konsultujete sa bebinim pedijatrom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio