Kada je dečak Evan Hil sa Novog Zelanda rođen, nije bilo znakova da će biti problema sa njegovim zdravljem ili izgledom. Doktori nisu pronašli nikakve patologije. Ali kada su bebi sa Novog Zelanda počeli da rastu prvi zubi, bilo je jasno da nešto nije u redu.

Ispostavilo se da je vilica deteta bila pogrešno postavljena. Prema rečima stomatologa, ugao nagiba gornje vilice trebalo bi da bude dva stepena, a za Evana čak dvanaest. Iz tog razloga dečak nije mogao potpuno da zatvori usta. Dete je imalo impresivan razmak od 2 centimetra između gornjih i donjih zuba. Ali to čak nije ni glavni problem.

Evan je imao dva izuzetno velika prednja sekutića. Nalazili su se na gornjoj vilici i štrčali su izvan donje usne. Štaviše, čak i kada su mlečni zubi zamenjeni trajnim, ništa se nije promenilo - sekutići su ostali isti izuzetno veliki.

Evanovi roditelji nisu znali šta da rade povodom toga. Lekari su slegnuli ramenima. Jedan od stomatologa je rekao da se za 25 godina prakse prvi put susreo sa nečim ovakvim. Međutim, porodici Hil je ponuđen izlaz iz situacije – operacija koja bi zahtevala 12 hiljada dolara. Roditelji dečaka nisu imali tu sumu. 

zubi dete.jpg
Youtube/Printscreen/ Newshub 

Njihova porodica u to vreme doživela je zemljotres i izgubila deo imovine. Jedva su mogli da plate obične stomatološke usluge, a ozbiljnije stvari nisu dolazile u obzir. Međutim, dečakovi roditelji su shvatili da je neophodna hirurška intervencija. Evan je imao jake bolove, a vršnjaci su ga stalno zadirkivali zbog zuba.

Zatim je porodica učestvovala u snimanju jedne od televizijskih emisija. Tamo su najavili prikupljanje sredstava za lečenje dečaka. Uspeli su da uštede više od 100 hiljada dolara. Nešto od toga potrošeno je na Evanovu operaciju, a nešto na rehabilitaciju i lečenje. Sve zajedno, uključujući nošenje specijalnih proteza, trajalo je više od 5 godina.

Međutim, vredelo je. Nakon tretmana, Evan je konačno mogao da zatvori vilicu. Bol je splasnuo, a on je uspeo da podari srećan i zahvalan osmeh svima koji su mu pomogli na ovom putu.

tubi decak.jpg
Youtube/Printscreen/ Newshub 

BONUS VIDEO: 

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily

(Yumama/T.A.S.)