Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako rešiti problem razmaknutih zubića

Pojavljivanje većeg prostora između izraslih mlečnih zubića je veoma često. Uvećani međuzubni prostor kod mlečne denticije može da nastane na više načina

 Izvor: Foto: Shutterstock

Koji uzroci dovode do razmaknutosti zuba kod mališana?

Evo čak četiri uzroka za razmak zuba kod dece:

1) Disproporcija viličnih grebenova i novoizniklih mlečnih zubića

Jedan je od češćih uzroka, a znači da su zubi znatno manji od prosečnih, dok su vilice veće. Ova pojava je vrlo često povezana sa naslednim faktorom - dovoljno je da samo jedan od roditelja ima takvu situaciju u ustima, pa da se kod deteta razmaknutost zuba pojavi i kod stalne denticije, to jest stalnih zuba.

2) Prevremeni gubitak nekog od mlečnih zubića

To dovodi ili do međusobnog pomeranja samih mlečnih zuba prema praznom prostoru, ili do prevremenog nicanja stalnih zametaka - što na kraju izaziva njihovo neravnomerno postavljanje u zubnom nizu, i tada nastaju međuzubni razmaci.

3) Sisanje prsta

Ovo je veoma važan, takozvani stečeni faktor. Deca najčešće sisaju palac, i to tako da njime guraju gornje prednje zubiće. Na taj način, palac pritiskom razmiče prisutne mlečne jedinice i dvojke gornje vilice - zbog čega nastaju "jaki" razmaci između zuba, takozvane diasteme.

4) Anodoncija pojedinih zametaka - kako mlečnih, tako i stalnih zuba kod dece

Ovaj faktor, koji je u poslednje vreme postao dosta čest, predstavlja potpuni nedostatak zuba, i to najčešće dvojki i četvorki. Usled toga ostaju prazni prostori između zuba, koji se ne popunjavaju čak i kod stalne denticije. Uzrok anodoncije je vrlo često nasledni faktor.

Povezane vesti

Šta se preduzima ukoliko dete ima razmak između zuba?

U svakom slučaju, roditelji ne treba da brinu, zato što se svaka nepravilnost položaja zuba, pa i veliki prazni prostori između njih - vrlo uspešno rešava primenom ortodontskih aparata. U početku se oko osme godine života prvo nose takozvani pokretni ortodontski aparati, i to dok svi stalni zubići, zaključno sa sedmicama, ne zauzmu svoje mesto (12. godina života).

U slučaju da to ne dâ zadovoljavajuće rezultate, moguće je da se kasnije primene takozvani fiksni ortodontski aparati, sa ciljem da se nicanje umnjaka pravilno usmeri i spreče dodatne nepravilnosti.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica